Aggasztóan olcsó a tej

Vágólapra másolva!
Megszűnt a tejkvóta.
Vágólapra másolva!

A tej világpiaci ára többéves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, hasonlóan alacsony szintre legutóbb 2009-ben volt példa. Magyarországon is esik a tej ára, ez kedvezőtlenül érinti az 1,4 százalékos fizetésképtelenségi rátával rendelkező, az alacsony kockázatú tejágazatban érdekelt vállalkozásokat 0 derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító elemzéséből.

Megszűnt a tejkvóta

A Coface összegzése kitér arra: idén áprilisban alapvetően megváltozott az európai tejpiac, ugyanis megszűnt az 1984-től érvényben lévő európai tejkvótarendszer, így tisztán a piaci folyamatok határozzák meg a szektor teljesítményét, ezen belül is az árakat. A Coface hitelbiztosító tejpiacról készült elemzése szerint a tejkvóta 1984-es bevezetése óta eltelt 30 évben 56 százalékkal nőtt a tejtermelés, a bővülést elsősorban a fejlődő országokban tapasztalható keresletnövekedés hajtotta.

Ezzel párhuzamosan az Európai Unióban 2008 és 2013 között a tejfogyasztás 2 százalékkal csökkent, tehát az európai tejágazat az exportnak köszönhette a növekedést. Európa vezető tejtermelője Németország, a teljes termelés 22 százalékát biztosítja. A második legnagyobb Franciaország 17 százalékos részesedéssel, a harmadik pedig az Egyesült Királyság 10 százalékkal, Magyarország a 16. helyet foglalja el.

Eddig alacsony volt a kockázat

A Coface szerint a tejágazatban érdekelt magyarországi cégek kockázata eddig elmaradt az országos átlagtól. Az elmúlt évben a magyar fizetésképtelenségi ráta 2,93 százalékos volt, ezzel szemben a tejszektor vállalatainál 1,4 százalékos rátát mutatott ki a Coface. (A hitelbiztosító által mért fizetésképtelenségi ráta a fizetésképtelenségi eljárások – csődeljárás, felszámolási eljárás – aktív cégekre vetített aránya.)