Akár ujjlenyomatot is vehetnek tőlünk, ha nincs személyazonosító okmány

biometrikus azonosítás, iPhone 5S ujjlenyomat-szkenner
Vágólapra másolva!
Csak valamilyen személyazonosító okmány társaságában hagyjuk el otthonunkat, mert ha nem tudjuk igazolni magunkat, akkor akár ujjlenyomatot vehetnek tőlünk, fényképet készíthetnek rólunk – hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Mi történik azonban, ha egy hasonló típusú rendőrségi vizsgálat során nem tudjuk megfelelően igazolni személyazonosságunkat? Milyen szankciókra kell számítanunk?

Dr. Csapó Szandra elmondta: a rendőrségi törvény szerint a rendőr a feladata ellátása során jogszabályban meghatározott célból igazoltatási tevékenységet végezhet, ez a kiindulási pont.

Amikor igazoltathatnak

Igazoltatási cselekményre olyan személlyel szemben kerülhet sor, akinek a személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból kell megállapítani.

Akkor is sor kerülhet rá, amikor a tartózkodása jogszerűségének megállapítása érdekében, közlekedésrendészeti ellenőrzés során, továbbá az igazoltatott vagy más természetes, illetve jogi személy és egyéb szervezet jogainak védelme okán kell megállapítani a személyazonosságot.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: a vonatkozó jogi előírások alapján személyazonosságot - a személyazonosító igazolványon túl - minden olyan hatósági igazolvány igazolja, amely tartalmazza a személyazonosításhoz szükséges adatokat.

Továbbá: a rendőr az eset összes körülményétől függően más jelen lévő, ismert személyazonosságú személy közlését is elfogadhatja igazolásként.

Ha megtagadjuk az azonosításunkat

A hatályos jogszabályok értelmében, abban az esetben, ha személyi adataink bemondását, illetve a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány átadását megtagadjuk, vagy az említett adatok tekintetében valótlant állítunk, szabálysértési cselekményt követünk el.

Amennyiben személyazonosságunk igazolását szabályszerű rendőri felhívás ellenére megtagadjuk, a hatályos jogszabályok feljogosítják az intézkedő rendőrt feltartóztatásunkra, vagy előállításunkra – figyelmeztetett dr. Csapó Szandra.

Forrás: AFP/Getty Images/Jason Sullivan

Ha pedig a személyazonosítás megállapítása más módon nem biztosítható, az azonosításra az igazoltatottól ujjnyomat vehető, az igazoltatottról fényképfelvétel készíthető, továbbá a külső testi jegyek észlelés és mérés alapján rögzíthetők.

A bírság összege

A D.A.S. JogSzerviz szakértője rámutatott: ha eljáró rendőr a személyazonosság igazolásával kapcsolatos kötelezettségek megszegésének további szankciójaként jogosult helyszíni bírságot kiszabni velünk szemben, amelynek összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet.

Hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén ez az összeg hetvenezer forintig terjedhet. (Érdemes megjegyeznünk továbbá, hogy hasonló típusú esetekben a helyszíni bírság kiszabására nem csak az intézkedő rendőr, de az intézkedő közterület-felügyelő is jogosult.)

A fentiekre tekintettel minden esetben figyeljünk arra, hogy csak valamely személyazonosító okmány társaságában hagyjuk el otthonunkat, illetve ha annak hiányában vonnak minket igazoltatási eljárás alá, abban az esetben az intézkedő rendőrrel, vagy közterület-felügyelővel együttműködve igyekezzünk elérni, hogy a fenti értékhatár által lehetővé tett legkisebb összegű bírság kerüljön kiszabásra velünk szemben – tanácsolta végezetül dr. Csapó Szandra.