Átadták az Opel tudásközpontját Szentgotthárdon

Szentgotthárd, 2015. szeptember 10. Az Opel 1,7 millió eurós, félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontja Szentgotthárdon 2015. szeptember 10-én, az átadás napján. MTI Fotó: Büki László
Vágólapra másolva!
Az új oktatóközpontban automatikai technikus, gépi forgácsoló és villanyszerelő szakmák oktatásához alakítottak ki tanműhelyeket és ugyanitt hozták létre a szombathelyi gépészmérnök-képzés gyakorlati oktatóbázisát is, a beruházáshoz a magyar kormány 150 millió forint támogatást nyújtott.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Joachim Koschnicke az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke avatta fel csütörtökön az Opel félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpontját Szentgotthárdon.

Az 1,7 millió eurós, félmilliárd forintos beruházással felépített tudásközpont Szentgotthárdon 2015. szeptember 10-én, az átadás napján Forrás: MTI/Büki László

Szijjártó a beszédében kiemelte, hogy

az Opel eddig 1,5 milliárd eurónyi befektetést hajtott végre Magyarországon, 700 millió eurót költött arra, hogy három lépésben a világ egyik legmodernebb motorgyárát hozza létre Szentgotthárdon.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyarországi gyárban idén 580 ezer, jövőre pedig akár évi egymillió Opel motor készülhet, amelyhez a létszám további bővítésére lesz szükség.

A tudásközpont egyik oktatóterme Forrás: MTI/Büki László

Joachim Koschnicke elárulta, hogy a magyarországi gyár továbbra is kiemelt szerepet fog betölteni az Opel termékstratégiájában, az új Astrát például kizárólag szentgotthárdi motorokkal szerelik majd fel. Véleménye szerint az új tudásközponttal hatalmas lépést tesz abba az irányba, hogy hosszú távra biztosítsa szakember utánpótlását és ezt szolgálja az is, hogy részt vállaltak, bekapcsolódtak a szombathelyi duális mérnökképzésbe is.

Joachim Koschnicke, az Opel Group kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke beszédet mond Forrás: MTI/Büki László

Az új tudásközpontot, a műhelyeket olyan modern gépekkel szerelték fel, amelyek alkalmassá teszik a tanulókat, hallgatókat arra, hogy később az Opelben használt modern berendezésekkel, technológiával dolgozzanak. Rövidesen száz tanuló kezdheti meg majd a gyakorlatát az új oktatóközpontban, később pedig újabb száz tanuló és hallgató kapcsolódhat be a képzésbe, amit sokuknál a gyártól kapott ösztöndíjakkal is támogatnak.