Téboly lesz úrrá a feltörekvő piacokon

átverés csapda veszély kockázat düh hiba trading kereskedés
Vágólapra másolva!
Nem fognak csillapodni a piaci kedélyek, sőt tovább növekedhet a volatilitás a pénzügyi piacokon. Sőt könnyedén megeshet, hogy az amerikai jegybank a legrosszabb időzítéssel hozza meg a jó döntést, azaz emelhet kamatot, állítja Mohamed El-Erian, az Allianz gazdasági tanácsadója, a PIMCO korábbi társvezetője. 
Vágólapra másolva!

Kezdenek teljesen megtébolyodni a feltörekvő piacok, és az egymásra tornyosuló problémáik akár komoly visszahúzó erőt jelenthetnek az Egyesült Államok és Európa gazdasági teljesítményére is - mondta a CNBC-nek az Allianz vezető közgazdasági tanácsadója.

A híres piaci szakértő szerint az amerikai gazdaság kiegyensúlyozott növekedése lehet, nem lesz elég ahhoz, hogy kompenzálja a világ más régióban tapasztalható, egyre inkább akadozó gazdasági bővülés negatív hatásait. Meglátása szerint az USA növekedése nem elég erőteljes ahhoz, hogy mindenkit kihúzzon a gödörből, ráadásul ott a másik probléma is, tudniillik

a feltörekvő piacok lassulása Európát is könnyedén visszatolhatja a recesszióba.

Mohamed El-Erian szerint tartósan volatilis árfolyamokra kell felkészülni Forrás: REUTERS/© Fred Prouser / Reuters

Egyre többen figyelmeztetnek

El-Erian nem egyedülálló aggodalmat fogalmazott meg, hiszen az elmúlt időszakban a Világbank elnöke, Jim Yong Kim és a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Christine Lagarde is hasonló húrokat pengetett meg.

A PIMCO korábbi társvezetője szerint a feltörekvő piacok problémája különösen rosszul jön az amerikai jegybanknak, hisz 9 év után először pont most szeretnének kamatot emelni. A szeptemberi ülésen is azért hagyták közel zéró szinten az irányadó kamatrátát, mert egyre jobban érzékelik a világgazdasági problémákat, illetve a lefelé mutató inflációs kockázatokat. A szakember véleménye szerint a Fed év vége felé ugyan már élhet a szigorítás eszközével, de egyre nagyobb annak a kockázata, hogy

a Fed meghozza a helyes döntést, csak éppen rossz időpontban."

Tartósan emelkedhet a volatilitás

Éppen emiatt tovább nőhet a bizonytalanság, ami a volatilitás tartós emelkedésével párosulhat az előttünk álló hónapokban. Ilyen környezetben a jó és a rossz fundamentumokkal rendelkező vállalatok részvényei együtt fognak ingadozni, és könnyen láthatunk extrém mozgásokat mindkét irányban, ahol az eséseket gyors és hirtelen emelkedések követhetik - mondta el El-Erian.

Tanácsa szerint olyan vállalatok részvényeit kell keresni, amelyek erős és stabil üzleti modellel rendelkeznek, még akkor is, ha esetleg az adott iparágak rosszabb teljesítményt nyújtottak az elmúlt hónapokban.