Évekig halmozták, aztán kifizettették szabadságukat a polgármesterek

Vágólapra másolva!
A polgármesterek jelentős része alig vette ki szabadságát az előző önkormányzati ciklusban, ezért többségük élt a szabadságmegváltás lehetőségével. Szalay Ferenc szolnoki polgármester például 119 nap ki nem vett szabadság után 3 millió 4 ezer forintot kapott.
Vágólapra másolva!

47 önkormányzattól kért adatokat a Blikk a polgármesteri, alpolgármesteri szabadságmegváltásról. Körülbelül kétharmaduk válaszolt. Ez alapján úgy tűnik, a polgármesterek alig-alig vesznek ki szabadságot. Szita Károly kaposvári polgármester vezeti a szabadságmentes politikusok listáját, ő 229 napon pihenhetett volna, de nem tette. Az ezért járó 6 millió forintot viszont nem vette fel.

Milliós megváltások

Az információkérésre reagáló önkormányzatok 221 ezer és 3 millió 4 ezer forint közötti összegeket fizettek ki szabadságmegváltás címén. Néhány polgármester nem élt a lehetőséggel, de olyanok is akadtak, akik jótékony célra fordították a pénzt. A legrejtélyesebben a XIX. kerületi önkormányzat nyilatkozott: Gajda Péter és két alpolgármestere 469 nap ki nem vett szabadság megváltására 5 millió 135 ezer forintot kapott, de nem részletezték, hogy ezt a pénzt milyen arányban kapta a három városvezető.