Bájos, hátsókerekes élményautó jön a Toyotától

Toyota S-FR
Vágólapra másolva!
A hónap végén nyíló Tokiói Autószalonra több újdonsággal is készül a Toyota. Közöttük van az S-FR sportkupé, amely kis méretével és hagyományos felépítésével jó eséllyel indulhat a piacon. Feltéve, hogy gyártásba kerül.
Vágólapra másolva!

Még négy méter sincs a hossza annak a kis sportautónak, amely a Toyota egyik újdonsága lesz Tokióban. Az S-FR arányaival a klasszikus kupé hagyományokat követi. Hosszú orr, rövid far, majdnem a hátsó tengelyig tolt utastér és nagy tengelytáv. Ezt még tetézik az orrmotor és hátsókerék-hajtás kombinációjával, és máris kész az élményautó.

Forrás: Toyota

Noha hátsó ülések is vannak benne, de elsősorban a sofőrnek kínálhat élményt az újdonság. A külsőnél az orr egyszerre vidám, bohókás, de megfelelő szögből nézve a fényszórók elég mérges látványt nyújtanak.

Forrás: Toyota

Az óriási, harcsaszájra emlékeztető hűtőrács is könnyen vonzza a szemet, míg a farrész a GT86-os modellből merít ihletet. Ugyanakkor az 1965-ben gyártott Sports 800 és a belpiacra készült 86 Style Cb is inspirálta a tervezőket. Hasonlóan a Mazda MX-5-höz, a Toyota sem vitte túlzásba a belteret, inkább az egyszerű és funkcionális megoldásokat alkalmazták.

Forrás: Toyota

Teljesen digitális a műszerfal, néhány gomb a klímának, egy USB port, start/stop és a szivargyújtó, más szinte nincs is. Sajnos a japán gyártó egyelőre nem árulta el, mi van a motorháztető alatt, de iparági pletykák szerint egy 130 lóerős, 1,5 literes motor dolgozik benne, ami egy hatfokozatú kéziváltón hajtja a hátsó kereket.

Forrás: Toyota

Mivel csupán 980 kilogrammot nyom az S-FR, így tényleg élvezetes menettulajdonságokra számíthatunk. Akinek máris megtetszett, annak még kicsit várnia kell, ebben a formában koncepcióautóból elvileg 2018-ban lehet sorozatgyártású modell. Akkor viszont kínos pillanatokat szerezhet a Mazda MX-5-nek, főleg, ha roadster változata is elkészül.