Szénszálas kupé vetíti előre az új Leafet

Nissan IDS Concept
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az idei Tokiói Autószalon már előrevetíti az önvezető autók jövőképét, legalábbis számos autógyártó foglalkozik egyre aktívabban a témával. A Nissan sem veszi félvállról a dolgot, a következő Leaf-et előrevetítő IDS Concept sok érdekességgel szolgál.
Vágólapra másolva!

A Nissan új koncepciója igazán különleges jövőképet mutat az autózásról. A külső dizájn már a következő generációs Leafre utal, persze azért bőven akad futurisztikus megoldás rajta. Ilyenek a világító emblémák, a hiányzó kilincsek, a jégtömbre hasonlító maszk, az autó teljes oldalán végigfutó fénycsík; a bumeráng alakú hátsó lámpa pedig egyértelműen a Juke-ot idézi.

Forrás: Nissan

Az IDS Concept nem meglepő módon teljesen elektromos, a hajtásról jelenleg csak annyit tudni, hogy egy 60 kWh-s akkumulátor biztosítja az energiát hozzá, ami nagy hatótávolságot feltételez. Ezt viszont nem csak a hagyományos módon, hanem akár vezeték nélkül is lehet tölteni, mi több, még menet közben is, feltéve, hogy speciális, az elektromos autóknak kijelölt sávban halad a jármű. Ami viszont belül várja az utasokat, az tényleg maga a jövő.

Forrás: Nissan

A műszerfal fő eleme a szélvédőnél végighúzódó óriási kijelző, ami kifelé, a forgalom többi résztvevőjének is tud figyelmeztetést vagy más feliratot megjeleníteni.

Amikor az autó magától vezet, akkor egy kis tabletszerű panel van a sofőr előtt, de ha átvált a sofőr manuális üzemmódra, ez a panel lehajlik és a műszerfalból előcsúszik a kétmarkolatos kormány.

Forrás: Nissan

Természetesen önvezető állapotban 360 fokos szenzorokkal vigyáz magára és másokra az autó, továbbá indulás előtt és megérkezés után magától ki- vagy beáll a kijelölt helyre vagy a garázsba, amit okostelefonról vagy tabletről is lehet vezérelni. Maga a karosszéria teljes egészében szénszálas műanyagból készült, a csupán 1,38 méteres magasság, illetve a speciális, 175 mm széles gumiabroncsok a lég-, illetve a gördülési ellenállást csökkentik.

Forrás: Nissan

Különlegesek az ülések is, mivel az elsők elfordíthatók, valamint fotellé is átalakíthatóak. Önvezető módban az ülések a kocsi hossztengelye felé fordulnak, hogy az utasok egy lounge hangulatú nappaliban érezhessék magukat. A Nissan Intelligent Driving rendszer a gyártó tervei szerint 2020-tól már szériagyártásba kerül, az IDS Concept többi megoldása pedig valószínűleg a következő Leafben köszön majd vissza.