Női vállalkozók, növesszetek hangot!

Baktériumos cukorka, ami védi a fogakat
Vágólapra másolva!
Kulisszatitkok egy rendhagyó pályáról: a világ első és máig egyetlen női CEO-ja a hitelkártya-ágazatban, Eileen Serra néhány tanulságos gondolata.
Vágólapra másolva!

Eileen Serra 2012 óta vezeti a Chase Card Services nevű vállalatot. Az évi 15 milliárd dolláros forgalmú vállalat évente 50 millió kártyát bocsát ki, többek közt helyi kisvállalkozásoknak, akik aztán évente 460 milliárdot költenek el így.

Forrás: AFP/PhotoAlto

Eileen Serra, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi vezetője a Marketwatchnak adott interjújában kifejti, a terület fontos átalakulások elé néz. A hackertámadások nem kevés tanulsággal szolgáltak az elmúlt években. Most olyan kártyákat fejlesztenek, amelyek mintegy beiktatnak egy láthatatlan biztonsági réteget a tranzakcióba egy egyszer használatos kód segítségével. Az eredmény, hogy jóval nehezebb ellopni az adatokat. Ehhez persze nem elég a kártyákon innoválni, a kereskedőknél működő terminálok nélkül lehetetlen lesz bevezetni az újítást. Itt azonban arról van szó, hogy az üzletek a fogyasztóknál jóval intenzívebben sürgetik a változást – így hát valószínűleg nagyon gyorsan életbe is lép majd.

Jön, de várni kell rá

Serra kitért az online vásárlásra is. itt fizikai valóhában meg sem jelenik a kártya, mégis előfordul a visszaélés. A tervezett újítás a tokenizálás: az ügyfél adatait random generált karaktersorral helyettesítik, mintegy maszkírozva a kártyán található információt. Erre azonban legalább 6, de inkább 12 hónapot kell még várni.

Nagyon jól működik a szétválasztás

Eileen Serra az időmenedzsmentet tartja a legkeményebb feladatnak: nincs olyan nap, hogy ne esnének be azonnali feladatok, ugyanakkor stratégia nélkül semmihez nem kezd hozzá. Valójában a munkája javarészét a kettő közti egyensúlyozás teszi ki. Igaz ez a munka-magánélet balanszára is: határozottan ellenzi, hogy egy anyuka a gyermek meccsén belebújjon a laptopba, mert kénytelen hazavinni egy kis munkát, de cserébe az irodában sem a gyerekei folyó ügyein aggódik. Vállaltan keveset alszik hét közben, mert a reggeli sport jótékony hatása miatt így is bőven megéri.

Példakép

Azt is elmeséli, élete legnagyobb hatású figurája az édesapja volt, vállalkozó, aki ideálisan elegyítette az optimizmust és a kockázatvállalást. A légkör azt sugallta, próbálkozni, kísérletezni érdemes és szabad. Az ember többet tanul a bukásból, mint a sikerből. A világ egyetlen hitelkártyacég-vezérigazgatója így értette meg annak idején, hogy az élet girbegurba kanyarjai messze nem tévelygésnek számítanak – hiszen nem az a feladat, hogy vonalzóval húzott egyenes mentén jussunk el A-ból B-be. Nem számítanak a gubancok, amíg az ember a célra fókuszál.

Fölösleges óvatoskodás

Az ambiciózus nőknek azt tanácsolja, növesszenek hangot – szó szerint és képletesen. Ha az ember egy átlagos vállalat átlagos értekezletén eltölt egy órát, jó eséllyel ez a benyomása támad. A nők csendben vannak. Pedig gyakran fölösleges az a biztonsági szűrő, amelyet a nők saját maguk erőltetnek az álláspontjukra, mintha attól tartanának, csacsiság hagyja el a szájukat. Tessék vállalni a kockázatot, kiállni és megszólalni.