Újranyitott a megtámadott párizsi kávézó

La Bonne Biere
FRANCE, Paris: A La Bonne Bičre Parisian café is pictured on December 4, 2015 on its reopening 3 weeks after Paris Attacks. A La Bonne Bičre is the first establishment to reopen after the attacks. - CITIZENSIDE/ANTHONY DEPERRAZ
Vágólapra másolva!
Újranyitott az egyik párizsi kávézó, amelyet november 13-án megtámadtak a terroristák. A tulajdonos azt szeretné, ha a negyed újra magára találna.
Vágólapra másolva!

Három héttel a párizsi merényletek után újranyitott pénteken az egyik bár, a La Bonne Biere, amelynek teraszán embereket öltek meg dzsihadisták.A támadássorozat hét helyszíne közül ez az első, amely újranyitott.

A La Bonne Biere elsőként nyitott újra a támadás után Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Anthony Deperraz

A francia főváros X. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog két percre található Fontaine-au-Roi nevű utca sarkán a La Bonne Biere és a szomszédos Casa Nostra pizzéria teraszain öten vesztették életüket.

Virágok a járdán

A reggel 8 órakor megnyitott bárban a párizsi szokások szerint elsőként a zöld-sárga egyenruhás utcaseprők jelentek meg, hogy elfogyasszák reggeli kávéjukat.

A támadás többi helyszínéhez hasonlóan a La Bonne Biere előtt is ők szabadították fel a kávézó előtti járdaszakaszt a terasz számára csütörtök este: elhordták a kordonokat, eltakarították az elmúlt három héten felgyülemlett virágokat és gyertyákat.

A megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak, ahol reggelre ismét rengeteg friss virág és gyertya jelent meg.

Szeretné, ha a negyed magára találna

A vendégeket a menütáblán egy üzenet fogadja, amelyben a bár dolgozói megemlékeznek az áldozatokról és hozzátartozóikról, köszönetet mondanak a támadás estéjén a helyszínre elsőként érkezett tűzoltóknak és névteleneknek, akik segítették a sebesülteket.

- olvasható az üzenet végén.

A bár tulajdonosa azért döntött a gyors újrakezdés mellett, mert

szeretné, ha a negyed ismét magára találna

és a La Bonne Biere továbbra is a helyiek találkozóhelye lenne. A bárban vol egy kisebb felújítás, átfestették a falakat, hogy eltűntessék a támadás nyomait.

A többiek még zárva vannak

A szomszédos Casa Notra pizzéria azonban még nem nyitott ki, ahogy az innen néhány száz méterre található Le Carillon bár és a Le Petit Cambodge étterem sem, amelyek szintén az úgynevezett terasz-kommandó célpontjai voltak.

A Le Petit Cambodge tulajdonosai korábban azt jelezték, hogy januárban szeretnének megnyitni.