A vasutasok már a közös sztrájkról beszélnek

Vágólapra másolva!
A vasutas szakszervezetek megállapodtak arról, hogy saját döntéshozó testületeik elé viszik, részt vegyenek-e egy esetleges közös sztrájkban. A vasutasok 5 százalékos alapbéremelést és 2,7 százalékos differenciált emelést akarnak. Ha ezt nem kapják meg, akkor készek alkalmazni minden jogszerű eszközt.
Vágólapra másolva!

A vasútnál képviselettel rendelkező szakszervezetek értékelték a helyzetet, és akciótervet készítettek: megállapodtak abban, hogy

döntéshozó testületeik határoznak a közös sztrájkban való részvételről

– többek között ez történt a vasutas érdekvédők 2016. január 12-i oldalegyeztetésén.

Készülnek a sztrájkra

A közös munkabeszüntetésre akkor kerülhet sor, ha nem jön létre megállapodás a vasutasok 2016. évi bérfejlesztéséről és a középtávú megállapodásról. A tárgyalásról a szakszervezetek közös közleményben tájékoztattak, amit az alábbi szervezetek jegyeztek:

  • Mozdonyvezetők Szakszervezete,
  • VDSzSz Szolidaritás,
  • Vasutasok Szakszervezete,
  • Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete,
  • Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete,
  • Gépészek Szakszervezete,
  • Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége.

A kormány képviselőjét is meghívták

A szakszervezetek szerint tarthatatlan, hogy a vasutasok reálkeresete 2016-ban ne növekedjen, mi több, csökkenjen. A munkavállalói oldal kezdeményezte a kormány képviselőjének meghívását a következő, január 20-i tárgyalásra.

A munkavállalói oldal 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodás megkötését követeli.

A szakszervezetek már a közös sztrájkról tárgyalnak Forrás: MTI/Lehotka László

Mindenre készek

A szakszervezetek már az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita második, január 5-i ülésen jelezték: a további tárgyalások eredménytelensége esetén minden jogszerű eszközt alkalmazni fognak annak azért, hogy tagjaik számára az általuk követelt bérnövekedést, a munkakörülményeiket, a foglalkoztatási biztonságukat, továbbá a változó életkörülmények negatív hatásait mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék.