Dízelcsalással vádolták meg az Opelt

opel zafira tourer
Vágólapra másolva!
Egy belga tévécsatorna szerint az Opel szándékosan manipulálta a Zafira Tourer egyterű károsanyag-kibocsátását. Rejtett kamerákkal rögzítettek egy szoftverfrissítést.
Vágólapra másolva!

A belga VRT tévécsatorna szerint az Opel ugyanúgy trükközött egyes dízelautóival, mint a Volkswagen. A csatorna saját méréseire és egy rejtett kamerákkal végigkövetett gyári szoftverfrissítésre alapozza állítását.

A VRT szerint az 1,6 literes dízelmotorral szerelt Zafira Tourer nitrogén-oxid-kibocsátása valós körülmények között akár kilencszeresen is túllépte az EU-s határértéket. A mérés után márkaszervizben szoftverfrissítést hajtottak végre az autón, az ezt követően elvégzett méréseken pedig már csak 2,5-2,8-szeres volt a határérték-túllépés. A csatorna szerint a kamerák rögzítették a szerviz munkatársainak beszélgetéseit, ezekben szó esett arról, hogy az új szoftver az emissziós értékek kozmetikázására szolgál.

Forrás: Opel

Az Opel szerint ezzel szemben a szoftverfrissítésre csupán azért volt szükség, mert egy jeladó hibás értékeket továbbított a kipufogó felől, és ez szükségtelen figyelmeztetések felvillanását okozta a műszerfalon. A gyártó szerint mindössze 309 autót érintett ez a hiba Belgiumban.

Az Opel közleményt is kiadott, amelyben kategorikusan visszautasította a VRT News vádjait.