D.A.S. JogSzerviz: valóban szabad a háziorvos választás?

Dr. Life, Változások az alapellátásban - Így "vizsgáztak" a magyar háziorvosok , orvos, doktor, páciens, beteg, vizsgálat
Vágólapra másolva!
Mindenkit megillet a szabad háziorvos választás joga, ennek egyetlen korlátja a választott orvos befogadóképessége lehet, arra ugyanis minden esetben figyelniük kell, hogy a minőségi egészségügyi ellátást a betegek létszámának túlvállalása ne veszélyeztesse – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Sokak életében előfordul, hogy munkahelyváltás, vagy továbbtanulás miatt az állandó lakóhelyük megváltoztatására kényszerülnek. Egy költözés számos bejelentési kötelezettséget von maga után, mind a lakcímnyilvántartó szervek felé, mind a helyi önkormányzatok felé.

Szükségszerűen felmerül a háziorvos választás kérdése is, hiszen egészségügyi ellátásra bármikor szükségünk lehet – fejtette ki dr. Fekete Claudia.

Miniszteri rendeletben szabályozzák

A háziorvos választásával kapcsolatos szabályokról 4/2000. miniszteri rendelet tartalmaz előírásokat, amely a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, valamint az alapellátást végző fogorvosokra vonatkozó szabályokról rendelkezik.

A jogszabály alapján a háziorvos választása a választani kívánt háziorvosnál történő jelentkezéssel kezdődik. A háziorvos az őt választó személy TAJ kártyájának számát nyilvántartásba veszi.

Ezt követően igazolást állít ki részére arról, hogy az ellátását vállalja, valamint kiállítja az úgynevezett Beteg törzskartonja elnevezésű nyomtatványt, amely a beteg egészségügyi előéletének dokumentálására szolgál.

Az átjelentkezés

A rendelet 3/B. § (1) bekezdése szerint évente egy alkalommal indokolás nélkül, ezen túlmenően indokolt esetben lehet átjelentkezni másik háziorvoshoz. Indokolt az átjelentkezés a tartózkodási hely megváltozása esetén, illetve minden olyan esetben, amikor a választott háziorvos felkeresése akadályba ütközik – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az orvos a jelentkezést elutasíthatja, de csak különösen indokolt esetben utasítható el annak a személynek a jelentkezése, akinek a lakóhelye a háziorvos körzetében van. Ilyen különösen indokolt eset lehet, ha a választott orvos által ellátott betegek száma meghaladja azt a létszámot, akiknek a biztonságos ellátását vállalni tudja.

Forrás: Thinkstock

Abban az esetben viszont el kell látnia a területén lakó beteget a háziorvosnak, ha az más háziorvost nem választott és ellátatlansága az egészségét károsító vagy a gyógyulást lassító állapotromláshoz vezetne.

A szabad orvosválasztás korlátja

Összefoglalva tehát mindenkit megillet a szabad háziorvos választás joga, ennek egyetlen korlátja a választott orvos befogadóképessége lehet, arra ugyanis minden esetben figyelniük kell, hogy a minőségi egészségügyi ellátást a betegek létszámának túlvállalása ne veszélyeztesse.

Ettől függetlenül viszont azokban az esetekben, amikor egy beteg ellátása életbevágó, mindenképpen teljesíteniük kell orvosi szolgálati kötelezettségüket – mondta végezetül dr. Fekete Klaudia.