Pünkösdi lehet Sanders királysága

GettyImageRank2 ELECTION LAS VEGAS, NV - FEBRUARY 18: Democratic presidential candidate Sen. Bernie Sanders (I-VT) speaks at the " the 1st in the West Kick-Off to Caucus dinner ", at the New Tropicana Las Vegas as he continues to campaign on February 18,
Bernie Sanders
Vágólapra másolva!
Bernie Sanders vermonti szenátor egy felmérés szerint országosan átvette a vezetést Hillary Clinton előtt az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, két másik szerint azonban továbbra is a volt külügyminiszter vezet, bár előnye jelentősen csökkent. A The Washington Post amerikai lap viszont azt írta, hogy Sanders hiába győzött New Hampshire-ben, a szuperdelegátusok Clinton mellé álltak.
Vágólapra másolva!

A Fox hírtelevízió felmérése szerint a vermonti szenátor a demokrata párti szavazók 47 százalékának támogatását élvezi, miközben Hillary Clintonra jelenleg csak 44 százalékuk voksolna. A The Wall Street Journal és az NBC televízió közös, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatja, hogy változatlanul Clinton vezet a választók voksaiért folytatott versenyben, ám előnye jelentős mértékben csökkent. A CNN hírtelevízió szintén a volt külügyminiszter népszerűségének csökkenéséről számolt be csütörtöki közvélemény-kutatási eredményében, amely szerint a politikust a választók 48 százaléka, vermonti vetélytársát pedig a 47 százaléka támogatja.

Bernie Sanders Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Biztosra vették Hillary jelöltségét

A demokraták szombati nevadai jelölőgyűlése előtt két nappal nyilvánosságra hozott felmérések azért keltettek nagy feltűnést az amerikai politikát figyelő elemzők körében, mert sokan szinte biztosra vették már, hogy Hillary Clinton lesz a Demokrata Párt elnökjelöltje.

Az év elején Clinton még mintegy húsz százalékponttal vezetett Sanders előtt.

A népszerűség, s ezzel a támogatottság apadásának okát az elemzők a politikusnő és férje, Bill Clinton volt elnök körüli botrányokban vélik felfedezni.

Nyomoz az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot folytat a volt külügyminiszter ellen hivatali visszaélésének gyanújával. Az FBI azt vizsgálja, a Clinton Alapítványnak juttatott mesés adományok kapcsolatban lehetnek-e azzal, hogy az adott időszakban Hillary Clinton éppen az amerikai diplomácia vezetője volt.

Hillary Clinton Forrás: AFP/John Gurzinski

Bankok pénzelték

A volt külügyminiszter támogatottságát az sem növelte, hogy nyilvánosságra került: tekintélyes összegeket kapott a Wall Street nagybankjaitól egy-egy előadásáért. Ezt Bernie Sanders a választási kampányban mindeddig ki is használta, s nemcsak utalt rá, hanem ki is mondta: Hillary Clinton elnökként lekötelezettje lenne a Wall Streetnek.

A szuperdelegátusok Clintonra szavaznak

A Demokrata Párt vezető és befolyásos politikusai mindent megtesznek azért, hogy a politikusnő legyen a demokraták elnökjelöltje - írta a The Washington Post. A lap csütörtökön közölt elemzésében azt állítja, hogy hiába aratott győzelmet Sanders a New Hampshire-i előválasztásokon, a szuperdelegátusok - akik nem tartoznak elszámolni a választóknak, s a nyári elnökjelölő országos konvención a saját belátásuk szerint voksolnak - eddig egytől-egyig Hillary Clintont biztosították támogatásukról.