Nem Kocsis Máté fúrja a Könyvhetet

Kocsis Máté
Budapest, 2014. szeptember 21. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédet mond a megújult Kálvária tér és a Turay Ida Színház épületének avatásán 2014 szeptember 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Állítólag egyes városvezetők szemében nemkívánatossá vált az Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren. A rendezvény szervezői szerint a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság azt tervezte, hogy idén nem tarthatják meg a bevett helyszínen a rendezvényt. Kocsis Máté az Origónak elmondta: a bizottságon belül valóban vita van erről a kérdésről, de ő mindent megtesz azért, hogy a Könyvhetet ne tegyék ki a Vörösmarty térről. A bizottság sajtóközleménye szerint Láng Zsolt és Tarlós István főpolgármester is támogatja a hagyományos helyszínt.
Vágólapra másolva!

"Egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a Könyvhetet bárhova el kéne tenni a Vörösmarty térről. Pont én vagyok az, aki komoly nézeteltérésben van Láng Zsolt elnök úrral ebben az ügyben.

- mondta kérdésünkre a bizottság alelnöke, Kocsis Máté, aki szerint a Vörösmarty téren megrendezett Ünnepi Könyvhét egyáltalán nem zavarja Budapest lakóinak rendérzetét. A döntést jövő kedden hozza meg a bizottság, és Kocsis közölte Láng Zsolttal, hogy mindenképp igennel fog szavazni a Vörösmarty téri engedélykérelemre.

Cikkünk megjelenése után a Főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága közleményt adott ki, amelyben már azt írják, hogy "a Vörösmarty téri helyszínt Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt bizottsági elnök és Kocsis Máté alelnök is támogatja."

A tér megtisztítása

Az Ünnepi Könyvhetet 1929 óta rendezik meg a Vörösmarty téren, idén azonban elképzelhető, hogy erre nem lesz lehetőség. Az Főváros illetékes bizottsága március 18-án közölte a szándékot szóban a szervezőkkel - mondta az Origónak Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója. Mivel a városvezetők indoklást nem adtak, Keresztury Tibor csak feltételezésekre hagyatkozhat: "A térre kitelepülő vendéglátós lobbi, vagy - ahogy az egy fél mondatban el is hangzott - a tér 'megtisztításának' szándéka" - mondta.

Kocsis Máté Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) megütközve értesült a Főváros szándékáról, és tiltakoznak ellene „A tervezett döntés ellen közel 100 tagcégünk nevében,

a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként a leghatározottabban tiltakozunk”

- írja az Origónak eljuttatott nyilatkozatban Kocsis András Sándor, a szervezet elnöke. Kocsis Máté az Origónak azt mondta, hogy ő nem a Vörösmarty téri helyszín kiváltására tett javaslatot, hanem arra, hogy a nyár eleji Könyvhét mellett akár a Józsefvárosban is el tudna képzelni egy őszi Könyvhetet.

Szimbolikus tér

Szeretnék nyomatékkal felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy

a Vörösmarty tér nem csupán egy helyszín a sok közül,

hanem évtizedek óta a Könyvhét budapesti központi rendezvényeinek a helyszíne, ezáltal Budapest kulturális életének szimbolikus tere.

Száműznék a térről a 87. Ünnepi Könyvhetet Forrás: Tuba Zoltán

A Főváros a Nemzeti Múzeum kertjét és a Pollack Mihály teret ajánlotta fel alternatív helyszínként, de ez azonban legfeljebb az idei évre lenne alter­natíva, mert a kormány 2015 novemberében döntött a Nemzeti Múzeum kertjének régészeti feltárással együtt járó felújításáról.

Mindenki veszítene

Az MKKE szerint a helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltoztatása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna és súlyos következményekkel járna a kiadók és az olvasóközönség számára egyaránt.

hisz Budapest evvel a döntéssel a város kulturális életének egyik tradicionális, emblematikus, évről évre tízezrek által legitimált színhelyét számolná fel" - írják a közleményükben.

Parkolónak használhatják vagy mégsem

Pataki Zsolt, az Együtt politikusa közleményben hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság határoztában döntött arról, hogy április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Úgy véli, a június elejére tervezett Ünnepi Könyvhét emiatt szorulhat ki a Vörösmarty térről. A bizottság a közleményben úgy reagált, hogy a Vörösmarty téren nem lesz parkoló.

"Az igazság az, hogy a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság 2016. március 8-i ülésén a 423/2016 (03.08.) sz. határozatával arról döntött, hogy a Vörösmarty tér Harmincad utca felőli részére kerül közterület-használati engedély kiadásra parkolás céljára. A közterület-használatra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja, így a Könyvhét által igényelt területet sem" - írják.

Kérdéseinkkel a bizottság elnökét, Láng Zsoltot is megkerestük. Amint kapunk választ, frissítjük cikkünket.