A barbárok csak a rómaiakhoz képest viseltek szakállat

Hiller István messzire kalandozott a történelemben
Vágólapra másolva!
A fiatalok elmennének szavazni, de nem mennek. Ettől még aktívak politikailag, de nem úgy. Sok Y generáció volt már a történelemben. Bizalmatlanság, előítéletek, vállalkozási kedv, ördögi kommunikációs körök, kutyába törölt kezek, sziporkázó Hiller István. Konferencián járt az Origo.
Vágólapra másolva!

A politikusok és a fiatalok között hatalmas szakadék tátong, nem beszélik egymás nyelvét, és nem is nagyon érdeklik egymást. Pedig a fiatalokat ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint mindenki mást. Akkor hogy lehet, hogy mégsem érik el őket a politikusok üzenetei? Erről tartottak konferenciát kőhajításra a Nemzeti Múzeumtól.

Uralkodónak is jó lenne

A Nemzeti Múzeum mögötti sétálóutcában álló Andrássy Egyetem épületében még egy Habsburg-uralkodó is otthon érezné magát. Régi, nagy épület oszlopokkal és vaskos kőkorlátú erkélyekkel. Odabent mintás az intarziaparketta, nagy a belmagasság, magasak az ajtók, és kristálynak látszó dolgok lógnak a csillárokról és a gyertyatartókról. A falakat sok helyen tükrök fedik, meg olyan tapéták, amelyekről a Magyar Népmesék intrója ugrik be az embernek. Itt tartják a Policy Solutions konferenciáját a közép-európai fiatalok, a helyi Y generáció politikai hozzáállásáról.

Nem érdekli őket

Az Y generációt a 15 és 35 év közötti emberek alkotják.

A virtuális világpolgárok

legfontosabb tulajdonsága, hogy otthonosan mozognak a modern technológiai eszközök között.

Hiller István messzire kalandozott a történelemben Forrás: Origo

Viszont napi szinten szembesülniük kell a bizonytalansággal és a munkanélküliséggel. A hagyományos pártpolitika már nem vonzó számukra, és vagy a radikálisok érdeklik őket, vagy teljesen elfordulnak a politikától.

Szakáll, tóga, kutyába törölt kéz

„Sok Y generáció volt már a történelemben” - mondja Hiller István. Sok olyan nemzedék élt már, amelyik az elődöktől eltérően kezdte csinálni a dolgait.

A pártpolitika és a fiatalok kölcsönösen idegenkednek egymástól

- mondja Hiller István, aki szerint természetes, hogy az unokák elutasítják, amit a nagypapa szeret.

Innen kicsit zavarossá válik az előadás. Változatos történelmi példák röpködnek. A barbárok csak a rómaiakhoz képest viseltek szakállat, idegenkedve nézték azokat, akik máshogy hordják a tógát, Erasmus pedig azért volt nagy lázadó, mert azt javasolta, hogy étkezés után ne a kutyába törölje a kezét az ember.

- mondja Hiller István. („Hiller szenzációs” - súgja egy hölgy egy úrnak a közönségben.)

Virtuális világpolgárok Forrás: Thinkstock

Hiller István még épphogy belefér az X generációba, de úgy érzi, hogy apaként ő is megélte azt, amit a milleniumi nemzedék.

és aki nem tudja, hogy empirikusan kell megérteni őket, az nem ért semmit.”

Mégis érdekli őket

„Tévhit és előítélet, hogy a fiatalok lusták, és nem érdekli őket a politika” - mondja Maria Freitas, a FEPS (Foundation of European Progressive Studies) politikai tanácsadója.

Aktívak ők politikailag, csak nem a hagyományos módon.

Jó példa erre, hogy tavaly mennyien segítettek közülük ilyen-olyan formában a menekülteknek.

Maria Freitas szerint ennek a nemzedéknek olyan elvárásai vannak, amelyekre a politika nem tud választ adni. Általánosságban elmondható róluk, hogy egy progresszív, minőségi társadalomban hisznek, egyenlőségben és a környezetvédelemben.

Törésvonal a fiatalok között

Ezer-ezer fiatalt kérdeztek meg online a kutatásban részt vevő országokban, mondja el Boros Tamás. A Policy Solutions stratégiai igazgatója a magyar, az osztrák, a lengyel és a bolgár eredményeket hasonlította össze.

A kutatókat is meglepte, hogy a fiatalok mennyire elégedettek az életükkel.

Ausztriában például csak 8 százalék elégedetlen. Magyarország teljesített a leggyengébben ezen a területen, itt a fiatalok 39 százaléka elégedetlen az életével. Az igazgató szerint azonban ezek még mindig jobb eredmények a vártnál.

A vártnál többen elégedettek Forrás: Origo

„Magyarországon van egy törésvonal a fiatalok között” - mondja Boros Tamás. A 25 évnél fiatalabbak jellemzően elégedettebbek, a nemzedék idősebbik fele viszont inkább elégedetlen. Ennek több oka is lehet, leginkább a munkaerőpiacra való kilépés és a családalapítás gondolata miatt lohadhat le a jókedv.

A vállalkozási kultúra mind a négy országban erős, a legtöbb fiatal saját céget akar alapítani. A lista másik végén a politikai és a vallási vezetői karrier áll, ezek kevés fiatalt érdekelnek. Magyarországon

az átlagosnál vonzóbb a zenészi karrier,

viszont itt akarnak a legkevesebben tanárok és tudósok lenni.

Elmennének szavazni, de nem mennek

A politika a négy országban átlagosan a generáció felét érdekli, bár Magyarországon rosszabb az arány,

csak minden harmadik fiatal mutat érdeklődést.

Ehhez képest az osztrák fiatalok 80 százaléka vallja, hogy elmenne szavazni, Magyarországon 60 százalék ez az arány. Ám a kutatók szerint végül mégsem mennek el ennyien szavazni.

Valójában kevesebben mennek el szavazni Forrás: Origo

És hogy miért nem mennek el végül?

A bizalom hiánya a legfőbb ok

mind a 4 országban, de sokan felelték, hogy nincs olyan politikai erő, ami képviselné a nézeteiket.

Sokan vannak, akik nem támogatják a jelen politikai rendszereket, de Boros Tamás szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mind diktatúrát akarnak. Érdekes, hogy mekkora különbség van Bulgária és Magyarország között. A bolgároknál a távolmaradó fiatalok ellenségesen néznek a politikusokra, Magyarországon viszont inkább érdektelenséggel.

Az ördögi kör

A szavazni nem akarók leginkább akkor járulnának az urnák elé, ha jobban bíznának a politikusokban, vagy ha azt éreznék, hogy számít a szavazatuk. A politikusok nem nagyon foglalkoznak a fiatalokkal, mert azok nem nagyon járnak el szavazni. Ők, mivel nem foglalkoznak velük,

nem érzik úgy, hogy lenne értelme szavazniuk,

és nem is nagyon szavaznak. A politikusok ezért inkább az idősebbek felé kommunikálnak. A kör ezzel bezárul. A problémát nehezíti, hogy a lakosság mind a négy országban öregszik, tehát a politikusoknak egyre fontosabbak lesznek az idősebbek szavazatai.

Nem trendi! Baloldali!

A felmérés alapján önzőnek tűnik az Y generáció. A kutatók egy csomó dolgot felsoroltak nekik, hogy rakják őket fontossági sorrendbe. Az egyén életét befolyásoló tényezők kerültek az első helyekre, a közösséget érintő kérdések pedig a lista végére. Úgy tűnik, hogy

a fiatalok számára fontosabb a személyes jólét,

mint az, hogy a társadalom hasznára legyenek.

Oktatás és egészségügy az élen Forrás: Origo

Az Y generáció tagjai általában progresszív, baloldalhoz köthető témákra helyeznének nagyobb hangsúlyt a politikában: oktatás, munkahelyteremtés, környezetvédelem stb. Éppen ezért tévképzet, hogy erősen fiatalos témákkal kell bombázni őket, ha meg akarjuk nyerni a szavazataikat.

A fiatalokat ugyanazok a kérdések foglalkoztatják, mint a társadalom többi részét.

Lesz-e munkájuk, lesz-e hol lakniuk, egészségügy, oktatás. Boros Tamás szerint ezek nem trendi témák, hanem baloldaliak.

Arc és forma

Elhangzott tehát, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, mert annyira mások, mint az idősebbek, de az is, hogy pontosan ugyanazok a kérdések és problémák érdeklik őket, mint a többi nemzedéket. Felmerül a kérdés, hogy ez mégis hogyan lehetséges?

Maria Freitas szerint

a szakadék okai a politikai kommunikáció formája és a hiteles személyiségek hiánya.

Hiller István szerint az oktatásnak is köze van a dologhoz. Szerinte az ő nagyapja, apja és saját generációja hasonlóan gyűjtötte a tudást, a mostani fiatalok viszont teljesen máshogy.

Szerinte a fiatalokat nem a lexikális tudás érdekli, hanem az, hogy minél gyorsabban kapjon válaszokat az életében felbukkanó kihívásokra. „Erre az oktatási szisztéma nincs felkészítve.”

A fiatalok hajlott hátú, kommunizmusba hajló kedvence Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Boros Amerikából hoz példát.

Bernie Sanders népszerű a fiatalok körében, pedig nem hoz fel új témákat, csak hiteles és önazonos. Vissza lehet nézni, 40 évvel ezelőtt is ugyanazt vallotta, mint most.

A fiataloknak inkább arc kell, mint program, inkább pártvezető, mint párt, vélik a kutatók.