Offshore: Cameron is magyarázkodásra kényszerült

David Cameron
British Prime Minister David Cameron leaves at the end of the first day of an European Council leaders' meeting in Brussels, February 19, 2016. EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. / AFP / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön elismerte, hogy voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában. Állítólag hamarosan bemutatja adóbevallásait.
Vágólapra másolva!

Nemcsak David Cameron édesapja, hanem maga a miniszterelnök is érintett az offshore-botrányban. Cameron az ITV brit kereskedelmi tévécsatorna csütörtök esti híradójában mondta el, hogy 2010-ig résztulajdonosa volt azoknak az offshore-cégeknek, amiket édesapja alapított.

Amikor kormányfő lett, eladta feleségével közösen birtokolt érdekeltségét.

Csütörtök este a miniszterelnök hivatala is kiadott egy közleményt, amiben a részletekről is beszámoltak. A miniszterelnöki házaspár 1997-ben vásárolt részesedést abban az offshore cégben, amelynek egyik alapító társigazgatója Cameron édesapja, a 2010-ben elhunyt Ian Cameron volt. A miniszterelnöki hivatal adatai szerint David Cameron és felesége annak idején 12 497 fontot fizetett a részesedésért, és 2010-ben 31 500 fontért adták el a részvénycsomagot.

Régóta ment az üzlet

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárgott offshore cégalapítási papírokból korábban már kiderült, hogy Ian Cameron társtulajdonosa és társigazgatója volt a Blairmore Holdings nevű offshore befektetési cégnek, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével. A The Guardian hétfőn azt írta, hogy az 1980-as évek elején alapított Blairmore Holdings három évtizeden át "egyetlen penny" adót sem fizetett Nagy-Britanniában.

A lap szerint a Blairmore igazgatótanácsi szerkezetét úgy alakították ki, hogy a cég jogilag nem számított Nagy-Britanniában rezidens adóalanynak, és így nem is került a brit adóhivatal látókörébe.

David Cameronnak kínos lehet az ügy Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A BBC csütörtöki kommentárja szerint David Cameron egyik fő politikai programja az adóelkerülés és a pénzmosás elleni hatósági fellépés szigorítása, így a kormányfő számára kínosnak bizonyulhat, hogy kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely nem fizetett adót Nagy-Britanniában.

Nem adóelkerülés volt a cél

Cameron azonban az ITV-nek nyilatkozva csütörtökön kijelentette: "alapvető tévedés", hogy a céget édesapja és társbefektetői adóelkerülés céljából hozták volna létre. Cameron szerint a cél annak lehetővé tétele volt, hogy miután Nagy-Britanniában az 1970-es évek végén megszüntették a devizakorlátozásokat, a befektetők például dollárban denominált értékpapírokat is vásárolhassanak.

A brit miniszterelnök azt állította, hogy a cégben általa birtokolt részesedés osztaléka után

személyi jövedelemadót fizetett.

Tőkejövedelem után fizetendő adót viszont nem is kellett volna fizetnie, mert a cégtől származó jövedelme annyira alacsony volt, hogy nem lépte át az adózási küszöböt.

Cameron elmondta, hogy édesapja halála után 300 ezer fontot örökölt. "Nyilvánvalóan nem tudom azonosítani pennyre pontosan, hogy e pénz milyen forrásokból eredt, és apám már nincs itt, hogy megkérdezhessem tőle" - fogalmazott a brit kormányfő.

A BBC úgy tudja, hogy Cameron hamarosan - valószínűleg a jövő héten - közzéteszi adóbevallásait.