A Fidesz-frakció sem tudja, hogy szavaz Lázár

Lázár János
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Vágólapra másolva!
Már tart a Parlamentben a vasárnapi boltzár visszavonását célzó, kivételes, gyors eljárásban tárgyalt kormányzati javaslat vitája, és hamarosan szavaznak is róla a képviselők. Ekkor kiderül majd, hogy tényleg szembemegy-e Orbán Viktor akaratával Lázár János miniszter, aki arra készülhet, hogy nem szavazza meg a boltzár eltörlését, de szándékáról nem tájékoztatta a frakcióigazgatót.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló kormányzati javaslatról vitázik az Országgyűlés, és mivel ezt kivételes, gyorsított eljárásban tárgyalja a törvényhozás, hamarosan szavaznak is a törvénymódosításról a képviselők.

A szavazás azért lesz érdekes, mert kiderül, hogy melyik képviselő hogyan viszonyul a kérdéshez. Az aligha okoz majd meglepetést, hogy a szocialisták megszavazzák a kormány előterjesztését, hiszen ők kezdeményezték a botrányokkal tarkított népszavazást is a boltzár eltörlésére - éppen ezt "előzte be" saját, visszavonó javaslatával a kormány.

Lázár szembemehet Orbánnal

Meglepetést okozhat viszont néhány kormánypárti politikus voksa. Így kérdés, hogyan szavaz majd például Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója a Parlamentben az Origo tudósítójának azt mondta, neki nem jelezte Lázár János, hogy másként szavazna, mint a frakció.

Lázár János arra készülhet, hogy nem szavazza meg a vasárnapi boltzár eltörlését Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pedig az Origo úgy értesült, hogy a miniszter arra készül, szembemegy a teljes frakcióval, és nem szavazza meg a boltzár visszavonását célzó javaslatot - méghozzá elvi okokból, mert ellenzi a vasárnapi munkavégzést.

Az Origo tudósítója a Parlamentben arról szerzett információkat, hogy

nem egyedül szavazhat Lázár János a törveny visszavonása ellen,

mert a hétfői frakcióülésen 4-5 képviselő is jelezte, hogy másként szavazna. Komoly következményektől információink szerint nem tartanak. A Népszabadság úgy tudja, hogy a nemmel szavazók között lehet Balog Zoltán erőforrás-miniszter is.

Beleállt, ezt várja másoktól is

Ezzel a lépéssel azonban nemcsak a frakciófegyelemmel menne szembe Lázár és a többiek, hanem Orbán Viktor konkrét utasításával is. Az Origo ugyanis úgy tudja, a kormányfő sem minisztereitől, sem a Fidesz-frakció tagjaitól nem tűri el, hogy akár csak tartózkodjanak a boltzár eltörléséről szóló parlamenti szavazásnál: mindenkinek támogatnia kell a kormány döntését.

Orbán Viktor információink szerint vasfegyelmet követel meg a szavazásnál Fotó: Szabó Gábor - Origo

Forrásaink szerint Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői kormányülésen egyértelművé tette: a kormány beleállt a boltzár eltörlésébe, és az a tárcavezető, aki ezt nem támogatja a szavazásnál, másnap már nem miniszter.

A KDNP-sek azért kivételek

Információink szerint az utasítás csak a fideszes miniszterekre vonatkozik, a KDNP-s tárcavezetőkre nem. Alighanem azért, mert mint arról az Origo beszámolt, a kereszténydemokraták két vezető politikusa - Semjén Zsolt elnök és Harrach Péter frakcióvezető - bejelentette, hogy

kitartanak a boltzár mellett, ezért a parlamenti szavazásnál a KDNP-sek tartózkodnak.

Tehát Orbán utasítása nem vonatkozik sem a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszterre, vagyis Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesre, sem a szintén kereszténydemokrata Simicskó István honvédelmi miniszterre, sem pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterre.

Fegyelmet vár a frakcióban is

A Fidesz-frakció tagjaitól az Origo arról is értesült, hogy hasonló szigort tart a miniszterelnök-pártelnök a Fidesz képviselőcsoportjában is. A hétfői frakcióülésen elhangzott, hogy

a voksoláskor a frakciótagok kötött mandátummal rendelkeznek: csak támogató voksot szabad leadniuk.

Úgy tudjuk, az elvárt frakciófegyelemről tartottak szavazást is a képviselőcsoportban. Ez a szavazás ugyan nem volt egyhangú, mert többen amellett voltak, hogy lehessen legalább tartózkodni, ám végül ők kisebbségben maradtak.

Rétvári Bence nem sokkal a szavazás előtt még nem tudta, hogyan voksol Forrás: Origo

Egyébként a frakcióülésre tartó KDNP-s Rétvári Bence a Parlamentben az Origo tudósítójának nem sokkal a szavazás előtt még azt mondta, majd a frakcióülésen eldől, megszavazza-e a javaslatot. A kérdésre, hogy mit szól Lázár János álláspontjához, csak mosolygott.