A tavaszi fokhagyma a legjobb

Finom és egészséges
Vágólapra másolva!
Az új évszak végre elkezdte leszállítani a friss zöldeket, a medvehagyma és a spárga után hamarosan érkezik a fokhagyma is. Ez a zsenge változat egészen más, mint az öreg téli – el is mondjuk, miért.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók nagy része csak a végleges, téli formájában ismeri ezt a magyar konyha számára is alapvető növényt. A fokhagymát általában ősszel ültetik el, a fagyok előtt, majd a következő évben, késő nyáron takarítják be. De március és május között, olvadás után a fokhagymának van egy korai szezonja. A fiatal növényeknek ilyenkor még nem fejlődött ki a jellegzetes gumója, sokkal jobban hasonlítanak egy póréhagymára vagy egy méretes újhagymára. A felső rész zöld, alul fehér némi rózsaszínnel és bíborral keverve.

Hol keressük?

Tavaszi fokhagymát nagy valószínűséggel hiába keresünk az áruházak polcain, de biztosan akad néhány gazdagabb választékot tartó zöldséges, akinél megtaláljuk. Jellemzően a piacon jöhet létre a nagy találkozás, különös tekintettel az őstermelőkre, akik saját kertjük termését árulják.

Finom és egészséges Forrás: moorewollombigarlic.com.au

Mire jó?

A tavaszi fokhagyma íze a téli változattal szemben sokkal zöldebb, lágyabb, édesebb, szinte már kicsit diós. Ennek köszönhetően a felhasználása is sokoldalú, mivel kevésbé meghatározó ízével nem uralja az ételeket olyan mértékben, mint felnőtt testvére. Egyrészt számos receptben nyugodtan lecserélhetjük a mogyoróhagymát vagy újhagymát, másrészt kevesebb következménnyel fogyaszthatjuk nyersen is. Ráadásul az egész növény ehető, tetőtől-talpig.

Hogyan?

Egy szál tavaszi fokhagyma körülbelül egy gerezd télinek felel meg és még a megtisztításával is jóval kevesebbet kell szórakoznunk, hiszen csak lehántjuk a külső héjat és már szeletelhetjük is.

Jó barátja lehet a csodálatos spárgának, a szintén hamarosan érkező szabadföldi spenótnak. Érdemes kipróbálni avokádóval és ha hozzájutunk articsókához (most már egyre több helyen kapható friss is), illenek majd egymáshoz.