Végleg elmeszelték Michel Platinit

Sepp Blatter, FIFA, Michel Platini, UEFA, foci
This combination made on October 29, 2015 shows a picture of FIFA president Sepp Blatter (L) taken on July 20, 2015 in Zurich and a picture of UEFA President Michel Platini taken on May 28, 2015 in Zurich. Platini insisted on October 29, 2015 that he remains the best man to lead scandal-hit FIFA despite currently being suspended from the sport. Blatter has claimed there was a deal to give Russia the 2018 World Cup before voting took place, and blamed "bad losers" England and the US for the corruption scandal engulfing the organisation. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Alighanem tényleg vége Michel Platini volt UEFA-elnök sportvezetői pályafutásának: a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon sem tudta elérni az eltiltása törlését, csak a csökkentését. Azonnal le is mondott.

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökének hatéves eltiltását. Miután nem mentették föl, Platini

rögtön be is jelentette a lemondását.

A 60 éves sportvezetőt azért tiltotta el eredetileg nyolc évre a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A pénzt állítása szerint tanácsadóként kapta, az 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért. Azt ugyanakkor elismerte, hogy az együttműködésről nem született írásos szerződés.

Ők ketten Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A korrupciógyanús ügylet abban a nyomozásban derült ki, amelyet a FIFA különböző volt vezetői ellen folytatnak több ország hatóságai, egyebek mellett korrupció és vesztegetés gyanújával.

Jogtalan kifizetés

A CAS a hétfői közleményében elismerte a szóbeli megállapodás érvényességét a két sportvezető között, de a kifizetés jogosságát nem. Platini pénzbüntetését 80 ezer svájci frankról 60 ezerre csökkentette a CAS.

Az UEFA végrehajtó bizottsága a múlt hétfői, budapesti ülésén rendkívüli ülést hívott össze május 18-ra azért, hogy tárgyaljon az elnököt érintő ügyről. A testület az Európa Liga bázeli döntője előtt határoz a további teendőkről.