Viszlát, Erdősiné, viszlát, kigyúrt férfiak

Nemzeti Választási Iroda, blokád
Nemzeti Választási Iroda blokád 2016.02.23.
Vágólapra másolva!
Könnyített a népszavazás kezdeményezésének benyújtási moratóriumán az Országgyűlés, lehetővé téve a párhuzamos aláírásgyűjtést az azonos témájú indítványok esetén. Korábban a vasárnapi boltzár miatt akart kérdést benyújtani párt és magánszemély; ennek egyik legemlékezetesebb momentuma volt az, amikor a választási iroda előterében férfiak csoportja akadályozta a szocialista Nyakó Istvánt.
Vágólapra másolva!

A kormány javaslatára született módosítást kedden 115 igen szavazattal, 27 nem ellenében, 30 tartózkodással fogadta el a parlament.

A népszavazási törvény most elfogadott módosítása értelmében állampolgári kezdeményezés esetén

mindaddig lesz lehetőség azonos tárgyú kérdés benyújtására,

amíg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesíti jogerősen a másik kérdéshez beadott, megfelelő számú - azaz 200 ezer - érvényes aláírást.

A jogerős döntés után újabb, azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani, és a már folyamatban lévő aláírásgyűjtést is be kell szüntetni. A jövőben a kormány és a köztársasági elnök nem kezdeményezhet népszavazást olyan ügyben, amelyben már folyamatban van az aláírásgyűjtés.

Blokád a Nemzeti Választási Irodában Fotó: Szabó Gábor - Origo

A támogató aláírások a változtatás kihirdetése után egyedi azonosítóval ellátott íveken gyűjthetők. Az előterjesztő ezt adatvédelmi okokkal indokolta, valamint azzal, hogy így a választási irodák könnyen feldolgozható íveket ellenőrizhetnének.

A módosítás kitér arra az esetre is, amikor a kezdeményezőnek kétszázezer aláírást nem sikerül összegyűjtenie, de legalább százezret igen. Egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint ugyanis ilyen esetekben az Országgyűlésnek nem kötelező kiírnia a népszavazást, ám mérlegelheti azt. A jogszabály ezért szabályozza, milyen formában kell leadni az aláíróíveket a Nemzeti Választási Irodán (NVI), és meghatározza a szankcióját annak, ha ez elmarad.

A változtatást az igazságügyi miniszter indítványozta az NVB, valamint a NVI javaslatára, a káros versengés kiküszöbölésére. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.