Rettegés uralkodik a font piacán

UK brit munka bér font sterling
Vágólapra másolva!
Az európai uniós tagságról szóló közelgő brit népszavazás körüli bizonytalanságok felkavarják a font piacát. A deviza árfolyama napjainkban olyan szintű volatilitást mutat, amelyre a skót függetlenségi népszavazás idején sem volt példa. Ez pedig egyértelműen jelzi a befektetők komoly aggodalmát.
Vágólapra másolva!

A piacon igen erős short pozíciókat vettek fel a fonttal szemben, miközben az idegességet elsősorban a bizonytalan jövő okozza – mondta a CNBC-nek Steven Saywell, a BNP Paribas devizastratégája. Ezzel a szigetország fizetőeszköze a legkitettebb a G10 országok devizái között, 2008 óta nem fogadtak ilyen mértékben a font gyengülésére.

Mélyben az értékeltség

Ez pedig erősen alulértékelt szintekre lökte a fontot az euróval és a dollárral szemben egyaránt – jelezte az elemző. Manapság az euró/font árfolyam 79-80 körül mozog, miközben a bank szerint

a fair értékeltség a 70-es szint körül lenne.

A banknál azonban úgy látják, amennyiben csökken a bizonytalanság, a font elkezdhet ralizni.

Az EUR/GBP árfolyam éves alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a brit Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Kutatóintézet jelentése szerint a font 20 százalékot eshet, közvetlenül a népszavazás után, amennyiben a britek a kilépésre voksolnak. A félelmek egyébként akkor újultak ki ismét, amikor a múlt héten olyan kutatás látott napvilágot, mely szerint

a kilépésért kampányolók némi előnyre tettek szert.

A legutóbbi 2 pontos előnyt mutató felmérések viszont ismét aggodalommal tölthették el a vállalkozásokat a hosszú távú brit tervezésekkel kapcsolatban.

Nem szűnő vita

Az EU-tagságról folyó vita mindeközben töretlenül folytatódik. Noha sok vállalat nem nyilvánított egyértelmű véleményt a kérdésben, egyesek igen határozottak. Az RSA Insurance Group biztosítási vállalat vezérigazgatója például határozottan úgy látja, hogy a teljes biztosítási szektornak – és az ügyfeleknek is – ártana, ha a szigetország elhagyná az Uniót, mivel ezzel

a brit eszközök értéke csökkenne.

Stephen Hester szerint bár az Egyesült Királyság elég erős ahhoz, hogy túléljen az EU-n kívül, meglátása szerint sok tekintetben szegényebb lenne így a szigetország, ami semmiképpen sem válna előnyére.

A GBP/USD árfolyam egy éves alakulása Forrás: Investing.com

További fontos kérdés

a kereskedelem ügye,

amely szintén megosztja az elemzőket. A Brexit mellett kampányolók továbbra is úgy érvelnek, hogy a brit vállalatoknak csupán 6 százaléka kereskedik valójában az EU-val, és ezek is főleg kis- és közepes cégek, melyeknek nem kell aggódniuk a szakadás miatt.

Mindazonáltal a legutóbbi brit külkereskedelmi adatok már nem ennyire biztatók. Az EU országaival folytatott kereskedelem deficitje ugyanis az idei év első három hónapjában rekord szintre emelkedett. Az export és az import közti rés 0,7 milliárd fonttal 23,9 milliárdra bővült, ami a válság korai szakasza óta a legnagyobb szám. Ez pedig tovább fokozhatja az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznie az Egyesült Királyságnak, amennyiben kilépne az Európai Unióból.