Múzeumot kapott Houdini a Várban

Houdini, múzeum, Merlini
Budapest, 2016. június 10. David Merlini szabadulóművész, a The House of Houdini múzeum alapítója a magyar származású világhírű szabadulóművész, Harry Houdini relikviáit bemutató múzeum megnyitóján a budai Várban 2016. június 10-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Harry Houdini magyar származású világhírű szabadulóművész relikviáit, a többi között bilincseit, zubbonyát és könyveit mutatja be a The House of Houdini múzeum, amely pénteken nyílt meg a budai Várban. 
Vágólapra másolva!

David Merlini szabadulóművész, a múzeum megálmodója és létrehozója a megnyitón emlékeztetett arra, hogy Harry Houdini Budapesten, a Rákosárok (ma Csengeri) utcában született Weisz Erik néven 1874-ben. A tárlat első része "a sötét múltat", a szabadulóművész életének első 26 évét mutatja be családi fotókon, anyakönyvi kivonatokon és számos más dokumentumon keresztül, a második rész, az orfeum jellegű tér pedig Houdini "csodás életébe" invitálja a látogatókat.

Harry Houdini Forrás: Wikipedia

A tárlat második részében látható tárgyak között fellelhetők az illuzionista könyvei, kéziratai, kellékei, bilincsei, de a tárlat részét képezi Harry Houdini egyik saját, hírhedten biztonságos béklyója, egy Tower-típusú duplazáras bokabilincs, valamint egy általa jegyzett levél is, amelyet még az amerikai mágusok társasága (Society of American Magicians, SAM) elnökeként írt.

Houdini híres bilincsei Forrás: MTI/Marjai János

A bemutatót gazdagítja a Magyarországon forgatott Houdini-film kellékei közül a múlt század hangulatát visszaadó Metamorphosis, azaz helycsereláda is, valamint az a különleges óriás tejeskanna, amelyet vízzel telítettek, majd kívülről zárták le hat lakattal hermetikusan. Az illuzionistának ebből kellett kiszabadulnia.

David Merlini szabadulóművész alapította a Houdini múzeumot Forrás: MTI/Marjai János

„A múzeumi funkció mellett szeretnék segítséget, gyakorló és fellépési helyszínt is nyújtani azoknak a fiatal tehetségeknek, akik nem tudják, hogyan kezdjék el pályájukat. Ők a Houdini-házban otthon lehetnek" - fűzte hozzá Merlini.

A múzeum mindezek mellett folyamatos, élő bűvészműsorral és interaktív trükkökkel is várja a látogatókat.