Először kapcsolta be a vészfunkciót Amerikában a Facebook

safetycheck
Vágólapra másolva!
Eddig nem volt példa arra, hogy a Facebooknak az Egyesült Államokban kelljen bekapcsolnia Safety Check nevű funkcióját. Az államok történetének legvéresebb lövöldözésének számító orlandói támadása az első ilyen alkalom.
Vágólapra másolva!

A Facebook aktiválta a Safety Check funkciót az Egyesült Államokban, miután vasárnap hajnalban 50 embert gyilkoltak meg a floridai Orlando egyik éjszakai bárjában.

Mark Zuckerberg a Facebookon fejezte ki döbbenetét és együttérzését, a funkció bekapcsolásával együtt azt is bejelentette, hogy az elkövetkező napokban abban is segíteni fog a közösségi oldal, hogy a sebesültek vérhez juthassanak.

A Safety Check funkciót 2014 októberében vezette be a Facebook. Lényege, hogy bárki, aki egy természeti katasztrófától vagy terrortámadástól érintett régióban tartózkodik,

az be tudjon jelentkezni, hogy biztonságban van,

így ki lehet szűrni, hogy ki az, akit még mindig eltűntként kezelnek.

Azt is könnyedén megnézhetjük, hogy van-e olyan ismerősünk, aki érintett, de már becsekkolt, és jól van, és fel tudjuk vele venni a kapcsolatot. Tavaly a brüsszeli, valamint párizsi terrortámadáskor kapcsolta be a Facebook a funkciót, előtte pedig a nepáli földrengéskor.

Ismét gyászol a közösségi média

50 áldozatot követelt az orlandói melegbárban vasárnap virradóra elkövetett támadás. A rendőrség eleinte húsz halálos áldozatról beszélt, később azt nyilatkozták, ötvenen haltak meg, írja a Washington Post.

Az orlandói merénylet után a Facebook ellenőrző funkciója is életbe lépett Forrás: Facebook

Bár az Iszlám Állam magára vállalta az Egyesült Államok történetének legvéresebb lövöldözésének számító támadást, amerikai tisztségviselők közölték, nem találtak bizonyítékot arra, hogy közvetlen kapcsolat állna fenn a merénylő és a szervezet között.

A mészárlás után a közösségi médiában elindult a #PrayforOrlando hashtag használata, amivel a felhasználók együttérzésüket fejezik ki az áldozatok hozzátartozóival.