Storck tévedhetetlenül variálja a válogatottat

ausztria-magyarország
BORDEAUX, FRANCE - JUNE 14: Adam Szalai (3rd L) of Hungary competes for the ball against Aleksandar Dragovic (2nd L), Florian Klein (2nd R) and Julian Baumgartlinger (1st R) of Austria during the UEFA EURO 2016 Group F match between Austria and Hungary at Stade Matmut Atlantique on June 14, 2016 in Bordeaux, France. (Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Bernd Storck hatalmas léptekkel halad afelé, hogy díszpolgárnak válasszák: kivezette a csapatot az Európa-bajnokságra, ahol hatalmas bravúrral, teljesen megérdemelten győzte le Ausztriát az első meccsen. A német szakember szeme sokadszor bizonyult csalhatatlannak, ha a játékosokról, cserékről, kezdőcsapatról van szó. 
Vágólapra másolva!

Azt a német szövetségi kapitány sem tagadta, hogy a Dárdai Pál által kitaposott ösvényen halad a csapatával, de azért már bőven vannak olyan fontos tényezők a magyar válogatott játékában, amiket Storcknak köszönhetünk.

A német kapitánynak remek szeme van a játékosokhoz, és

nem fél felvállalni olyan döntéseket sem, amik előtt a közvélemény gyakran értetlenül áll.

A mérkőzések azonban a legtöbbször igazolják a német kapitány döntéseit.

Az örök vitatéma: Szalai Ádám

Kezdjük Szalai Ádámmal, akiről már korábban is megírtuk, hogy sokkal több haszna van a játékának, mint amennyi a tévéképernyőn átjön, de azt mi sem tagadtuk, hogy nem a góljai miatt tartja a csapatban Storck. Szalai az osztrákok ellen néhány bosszantó hibát leszámítva kiválóan játszott, hozta, amit a kapitány várt tőle.

Szalai három osztrák védő között Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dennis Grombkowski

Sőt még annál is többet tett: gyönyörűen játszották le a gólt megelőző akciót Kleinheisler Lászlóval, és bár nem a legjobban vette át a labdát, Szalai végül bepofozta a vezetőgólunkat. Storck nem véletlenül bízott benne annak ellenére, hogy rengetegen támadták a csatárt, sőt a két hazai barátságos meccsen kifütyülte a magyar tábor egy része.

Mindenki értetlenkedik, miért nem a lengyel gólkirály Nikolics, a magyar bajnokság gólkirálya, Böde Dániel, a nemzetközi szinten is rutinos Németh Krisztián, illetve a remek szezont produkáló Priskin Tamás játszik. De

Storck nem hagy beleszólást senkinek: az ő centere Szalai,

és egyelőre úgy tűnik, a Hannover csatára igazolja a döntését az Európa-bajnokságon.

A barcikai Scholes: Kleinheisler László

A Werder Bremen jelenlegi játékosa éppen csapat nélkül vergődött, amikor az oslói pótselejtező hőse lett. Azóta persze kirobbanthatatlan, és játékával igazolja is, hogy ott van a helye a csapatban, hiszen fiatal kora és rutintalansága ellenére éretten és szinte kivétel nélkül hasznosan futballozik.

Az oslói hős Forrás: AFP/Georges Gobet

Ettől persze még elképesztően bátor döntés volt az utóbbi évtizedek legfontosabb meccsén bedobni a mély vízbe, hiszen

a közvélemény levette volna a kapitányról a keresztvizet is, ha Kleinheisler elizgulja a debütálását

Oslóban. Storck bízott a megérzésében (a hírek szerint Andy Möller is felsorakozott a döntés mögé), és a csapatban tartotta Kleinheislert, akit az osztrákok ellen a meccs emberének választott az UEFA.

Egy bombagóllal kamatozó döntés: Priskin Tamás

A norvégok elleni párharc távolról sem dőlt el az oslói győzelemmel, a magyar csapatnak nagyon keményen meg kellett küzdenie az Eb-szereplésért a Groupama Arénában is. Ezen a meccsen nem Szalai, hanem Priskin Tamás volt a center, aki korábban egyszer sem kezdett Storck alatt.

A Norvégia elleni meccs előtt azonban Storck úgy gondolkodott, szükség lehet a Slovan Bratislavában játszó csatár gyorsaságára, és

az ő erényei inkább érvényesülhetnek a mérkőzésen,

mint akár Szalaié, akár Némethé vagy Nikolicsé.

A választ a meccs adta meg: egy kontratámadás végén Priska lefutotta az egyik emberét, egy csellel elküldte a másikat, aztán bődületesen nagy gólt vert a hosszú felső sarokba. Storck újra jól látta meg, kit kell választania a csatárai közül.

Az osztrákok veszte: Stieber Zoltán

A nürnbergi szélső behozatala nem egy mestervágás, hiszen a hajrára egyre hátrébb húzódó, de több kontrával is veszélyeztető magyar válogatottba evidens volt, hogy gyors támadókat kell behozni (Priskin tíz perccel korábban állt be), de ezen sincs mit szégyellni: a cseretámadó káprázatos megoldást választva döntötte el a mérkőzést.

Ez a négy személyi döntés bizonyítja, hogy a magyar szövetségi kapitány segítőin kívül senkire nem hallgat a csapat összeállítását illetően, és szinte kivétel nélkül jó szemmel nyúl a keretéhez.