Így omlik össze a piac, ha a britek kilépnek

brexit, európai unio, anglia, nagy britannia, politika, brit, kilépés
Pro-Brexit flags fly from a fishing boat moored in Ramsgate on June 13, 2016. Britain's opposition Labour Party today scrambled to make the case for Europe to its members as world stock markets slipped amid concern over a British exit from the EU in a knife-edge referendum next week. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE
Vágólapra másolva!
Az egész világ feszült várakozással figyeli, miként alakul a csütörtöki brit népszavazás az EU-tagságról. A piacok folyamatosan reagálnak a legújabb közvélemény-kutatásokra, és mindenki azt számolgatja, a lehetséges kimenetelek milyen hatással lesznek az egyes eszközosztályokra. A Bloomberg éppen ezért készített egy teljes piaci körképet, amely átveszi a várakozásokat.
Vágólapra másolva!

Ahogy közvélemény-kutatási adatok szerint a maradást támogatók tábora új lendületet kapott, a piaci szereplők újra átgondolták a lehetséges stratégiákat. A Bloomberg pedig összefoglalta a lehetséges eredményeket.

Részvények

Ha a britek kilépnek, az európai részvények egyébként is rossz éve még tragikusabb lehet. Miután már 19 egymást követő hónapban vonták ki a tőkét a befektetők a régió részvényalapjaiból, és csak 43 milliárd dollárt ebben az évben, a papírok az értékük mintegy negyedét veszíthetik el közvetlenül a kiválás után – derül ki az Axioma modellezéséből.

A UBS vagyonkezelő osztálya ezzel párhuzamosan úgy számol, hogy

az FTSE 100 index valószínűleg 10 százalékot esne.

Ráadásul a DAX index német vállalatai is rosszul járhatnak, mivel alig kevesebb bevételük származik a szigetországból, mint Kínából. Amikor pedig Kínában az elmúlt időszakban felfordulás volt, az jól érezhető negatív nyomást helyezett a német mutatóra.

A FTSE 100 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Nem mellékesen a devizapiacokkal ellentétben a brit részvénykereskedők csak a közelmúltban kezdték beárazni a brexit kockázatait. Ennek következtében a brit részvények volatilitása 58 százalékkal emelkedett júniusban, és 2011 óta nem látott csúcsokon áll – az eurózónában a volatilitás 55 százalékkal erősödött.

Ha pedig a britek kilépnek,

mindkét volatilitási mutató a hosszú távú átlag fölött maradna,

eltántorítva ezzel a befektetőket, hogy pluszpénzt nyomjanak az európai részvényekbe.

Lenne azonban egy olyan csoport, amelyik pozitív értelemben kiemelkedne az európai részvények sorából, nevezetesen az aranybányákban utazó cégek – az arany tipikusan menedékeszköz a felfordulásban.

Az Unióból való kilépés ezzel együtt növelné az esélyét annak, hogy a jegybankok továbbra is alacsonyan tartják a kamatokat.

Ez pedig feltehetően segíthet a legnagyobb európai társaságok részvényeinek mozgását követő Stoxx Europe 600 Index idei legjobb szereplőinek: Randgold Resources (57 százalék), Fresnillo (73 százalék) és Polymetal International (48 százalék).

A brit kereskedők mindeközben már elkezdtek menedéket keresni a nemzetközi cégekben a hazaiak kárára – különösen a font esésével. Ebből következett, hogy az FTSE 100 index értékeltsége először haladta meg a közepes vállalatokat tömörítő FTSE 250 indexét 2009 óta.

A nagyvállalatok ugyanis valószínűleg kevésbé szenvednének,

mivel a Goldman Sachs adatai szerint bevételeik 80 százaléka Nagy-Britannián kívülről származik, miközben eszközeik 55 százaléka szintén külföldön van.

Devizák

A brexit nyilvánvalóan a fontot ütné meg a leginkább, és a Bloomberg által megkérdezett elemzők többsége szerint

legalább 30 éves mélypontra taszítaná a szigetország fizetőeszközét.

A devizapiaci hatások azonban ennél szélesebb körben is megjelennének.

Az euró szintén nyomás alá kerülne az euróövezet és Nagy-Britannia viszonyának bizonytalansága miatt. Mindazonáltal a japán jen és a svájci frank feltehetően szárnyalhatnának, mivel ezek szintén tradicionális menedékeszközök a likviditásuk, illetve a mögöttük álló folyó fizetési mérleg többlet miatt.

A font/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

A legjobban azonban az amerikai dollár teljesíthetne. A japán és a svájci jegybanktól eltérően ugyanis az amerikai központi bank nem idegenkedik annyira devizájának erősödésétől, és nem jelent intervenciós kockázatot.

Ezekkel együtt

a norvég korona az a fejlett piaci deviza, amely a legérzékenyebb volna a brexitre.

Nagy-Britannia ugyanis a skandináv ország második legnagyobb kereskedelmi partnere, a globális kockázatkerülés pedig rányomná a bélyegét a nyersanyagokra, többek között a norvég olajra is.

Szintén

nagy vesztese lehet a kilépésnek a svéd korona.

A gyenge likviditás mellett ugyanis komoly piaci spekuláció indulhat be azzal kapcsolatban, hogy Svédország talán követi a britek példáját.

Kötvények

A biztonságos menedéknek számító eszközök iránti kereslet valószínűleg tartós maradna a kilépésre adott szavazatok győzelmével, ez pedig még mélyebbre nyomná a kiemelt állampapírok hozamait. Főleg úgy, hogy a befektetők már eddig is bevásároltak a magas minősítésű japán, német és amerikai állampapírokból, rekordalacsony hozamokat generálva ezzel. A negatív kötvényhozamok, amelyek egykor szinte elképzelhetetlenek voltak, mára egyre gyakoribbak lettek.

A 10 éves brit állampapír hozamának idei változása Forrás: Investing.com

Az ING Groep amszterdami kamatstratégája ebben a környezetben arra számít, hogy a benchmark német állampapír hozama a szavazásig mínusz 0,05 százalékig süllyed, de

a brexit esetén könnyedén eshetne még további 15 bázispontot.

Ezzel szemben viszont az úgynevezett perifériaállamok, mint Olaszország, Spanyolország vagy Portugália kockázatosabb kötvényei iránt csökkenő kereslet mutatkozik. Ezt támasztja alá, hogy a múlt héten az olasz és a német 10 éves papírok közti hozamkülönbség február óta nem látott csúcsra ugrott.

Különösen ki van szolgáltatva emellett a brexitnek Írország adóssága, amely igen erős kereskedelmi kapcsolatokat ápol Nagy-Britanniával. Az ING elemzője szerint ráadásul Írország lehet a brit kilépés egyik nagy vesztese.

Feltörekvő piacok

A feltörekvő piaci menedzserek egyelőre tartózkodnak attól, hogy alapjaiban változtassák meg a stratégiáikat. A 35 milliárd dollárnyi eszközt kezelő Barings feltörekvő piaci szakértője szerint ugyanis a brexit portfóliókra gyakorolt közvetlen hatása minimális lenne.

Tekintve pedig, hogy a fejlődő gazdaságok kereskedelmi kapcsolatai Nagy-Britanniával főként immateriálisak, a Capital Economics elemzői úgy becsülik, egy 5 százalékos szűkülés a szigetországban 0,1 százalékponttal vágná vissza a növekedést a feltörekvő piacokon.

A forintnak is árthatna a brexit Forrás: 123rf.com

Nem mellékesen pedig számos fejlődő gazdaság – mint India vagy Brazília – sokkal kevésbé függ a külföldi tőkétől, mint korábban. Továbbá amíg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, illetve más vezető jegybankok alacsonyan tartják a hitelköltségeket, szintén nem kell túlzottan aggódniuk a feltörekvőknek a brexit közvetlen hatásaitól.

A forint viszont bajba kerülhet,

mivel a Citigroup elemzői szerint a lengyel zloty mellett a magyar fizetőeszköz lehet a legérzékenyebb a brexitre a térségünkben – az igen fontos nyugat-európai kötelékeink miatt.

És mi van, ha maradnak?

Ha úgy alakul, hogy a britek mégis maradnak az EU-ban, a Morgan Stanley stratégái szerint az FTSE 100 index mintegy 14 százalékot, a Euro Stoxx 50 pedig 16 százalékot ralizhat. Ráadásul a befektetők arra számítanak, hogy az a 2001 óta nem látott mennyiségű készpénzállomány, amely az elmúlt időben felhalmozódott, ebben az esetben elkezdene visszatérni a régió részvényeibe.

Mindazonáltal hatalmas felpattanásra nem kell számítani – mondja Jeffrey Kleintop, a Charles Schwab vezető befektetési stratégája. A piacok ugyanis alapvetően arra számítanak, hogy a britek maradnak az Unióban.

A maradással ralizhatnak a piacok Forrás: AFP/Ben Stansall

A kötvények tekintetében a maradás valószínűleg nagy pofont jelent majd, mivel ez az opció

felerősítené a kockázati étvágyat.

Éppen ezért a CRT Capital Group kötvénystratégái szerint a 10 éves papírok hozamai 1,75 százalékos magasságokig emelkedhetnek.

Ezzel együtt a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok úgy látják, a font az 1,50-es szintig ugrana a dollárral szemben a jelenlegi 1,47 körüliről. Az euró emellett tisztességes erősödést mutatna a dollár ellenében, míg gyengülne a fonttal szemben – mondják a Goldman Sachs elemzői.