Gyatra légierővel harcol Irak az Iszlám Állam ellen

Vágólapra másolva!
Négy F-16-os vadászgépet kap Irak az amerikaiaktól, hogy támadhassa az Iszlám Állam állásait. Ezzel összesen nyolc ilyen vadászgépük lesz. Az ország védelmi minisztere szerint ezzel együtt a légierejük még mindig gyerekcipőben jár. 
Vágólapra másolva!

Irak újabb négy F-16-os típusú harci repülőgépet kapott az Egyesült Államoktól - közölte a bagdadi védelmi minisztérium szóvivője.

Tahszin Ibrahim dandártábornok szerint

az ország még mindig gyerekcipőben járó légierejének szánt erősítéssel

Irak már nyolc F-16-ost tud bevetni az Iszlám Állam ellen több mint két éve folytatott küzdelemben. Washington összesen 36 harci repülőgép eladásában állapodott meg korábban Bagdaddal.

Irak 2014 nyarán élte át egyik legsúlyosabb válságát, amikor az Iszlám Állam hatalmas területeket rohant le az ország északi és nyugati felében, rátéve a kezét a közel-keleti állam második legnagyobb városára, Moszulra is. Bár az Iszlám Állam tavaly és az idén is jelentős területi veszteségeket szenvedett el,

a dzsihadisták még mindig kulcsfontosságú területeket ellenőriznek.

Irak eddig nagyban az orosz gyártmányú, de elavultnak számító Szu-25-ös típusú csapásmérő repülőgépekre támaszkodott a szélsőségesek elleni harcban. Ezeket a gépeket 2014-ben Oroszország és Irán bocsátotta Bagdad rendelkezésére.