Ők a világ leggazdagabb emberei

Soros György, magyar származású milliárdos befektető
Soros György, magyar származású milliárdos befektető
Vágólapra másolva!
Magyarország 65 évi GDP-je, avagy a világ összes magánvagyonának 3,9 százaléka van a 2473 dollármilliárdos kezében. Egyelőre Európának van a legtöbb milliárdosa, de Ázsia gyorsan jön föl. A milliárdosok nagy része önerőből építette a vagyonát, vagy legalábbis építkezett az örökölt vagyonból. Magyar állampolgár nincs az elitklubban, a legnagyobb esélye Csányi Sándornak van arra, hogy bekerüljön. 
Vágólapra másolva!

7,7 ezer milliárd (vagyis 7,7 billió) dollár a világ 2473 dollármilliárdosának összesített vagyona, ami rekord. Ezzel a Föld bolygó 7,4 milliárd embert számláló lakossága magánvagyonának 3,9 százaléka ennek a szűk két és fél ezer embernek a kezében van, derül ki a Wealth-X tanácsadócég dollármilliárdosokat összeíró népszámlálásából.

65 évnyi Magyarország van a kezükben

A 7,7 billió dolláros összvagyon még akkor is hihetetlenül nagy, ha egész országok nemzeti össztermékéhez (GDP-jéhez) hasonlítjuk. Az országok közül mindössze kettő (három, ha az Európai Uniót országnak vesszük) GDP-je van efölött: az Egyesült Államoké és Kínáé.

Magyarország GDP-je csak 0,118 billió dollár. Vagyis

ha ez a 2473 ember összerakná a pénzét, 65 évre szabadságra küldhetné egész Magyarországot

úgy, ahogy van.

A legtöbben (meg)dolgoztak érte

Egyáltalán nem igaz, hogy ez a hihetetlen vagyon csak úgy az ölébe esett volna a világ dollármilliárdosainak. A népszámlálás eredménye szerint a milliárdosok nagy része önerőből építette fel a vagyonát, nem pedig örökölte, illetve nagy részük örökölt vagyonból épített még nagyobbat.

(Majdnem) bárkiből lehet milliárdos

A népszámlálás készítői szerint a globalizáció, valamint az információs- és informatikai forradalom lehetővé tette, hogy fiatal vállalkozók rövid idő alatt hatalmas vagyont szedjenek össze egy jó ötletből. Példaként Travis Kalanicket, az Uber társalapítóját és Brian Cheskyt, az Airbnb társalapítóját említik, akik az internet és a mobiltechnológia lehetőségeit kihasználva

egész iparágakat állítottak a fejük tetejére

(és eközben alaposan meg is gazdagodtak).

Tanulás nélkül vitték sokra

Még csak felsőfokú végzettségre sincs szükség ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a világ leggazdagabbjai közé. A népszámlálás adataiból kiderül, hogy

a dollármilliárdosok 30 százalékának BA diplomája (Magyarországon a régi rendszerben főiskolai végzettsége) sincs.

Az iskola azért nem áll távol a milliárdosoktól, 70 százalékuknak van BA diplomája, 22 százalékuk nem állt meg ott, MA végzettséget szerzett, 9 százalékuk pedig még valamilyen doktori fokozatot is.

A milliárdosok jellemzően valamelyik amerikai egyetemről kerülnek ki. A legtöbb dollármilliárdost a Harvard adta a világnak, a második helyen alaposan lemaradva a Stanford áll. Az első 11 hely mindegyikét amerikai intézmény foglalja el, sőt az első 20-ba csak 5 Amerikán kívüli fért be.

A világ egyetemei közül a Harvard padjait koptatta a legtöbb dollármilliárdos Forrás: AFP/Vin Catania

A legtöbb milliárdos nem amerikai

Holott a legtöbb milliárdos nem Amerikában, hanem Európában él.

Az európai milliárdosok 806-an vannak (ez a teljes milliárdosnépesség 32,6 százaléka), összvagyonuk 2330 milliárd dollár.

Európa után Ázsia következik a milliárdosok 26,1 százalékával és 1686 milliárd dollárral. A harmadik helyen Észak-Amerika áll, ahol a milliárdosok 25,4 százaléka él, 2561 milliárd dollárnyi pénzen osztozva. Ami a világ többi részét illeti:

  • Közel-Kelet: a milliárdosok 7,8 százaléka, 450 milliárd dollár,
  • Latin-Amerika: a milliárdosok 6,2 százaléka, 488 milliárd dollár,
  • Afrika: a milliárdosok 1,7 százaléka, 98 milliárd dollár,
  • csendes-óceáni térség: a milliárdosok 1,3 százaléka, 70 milliárd dollár.

Jönnek az ázsiai milliárdosok

A rangsor a közeljövőben változni fog, a világ milliárdospopulációjában egyre több az ázsiai. Számuk 2014-ről 2015-re 15 százalékkal nőtt, összvagyonuk szűk 20 százalékkal. Eközben

az európai milliárdosok vagyona 1,9 százalékkal csökkent (bár a számuk 4 százalékkal nőtt).

Az észak-amerikai milliárdosok vagyona 8 százalékkal nőtt (számuk 3 százalékkal).

Csányi Sándornak van esélye bekerülni a klubba

Magyar tagja egy sincs a legelitebb klubnak. A Napi.hu friss 100 leggazdagabb magyart felsoroló listáját Csányi Sándor vezeti, 200 milliárd forinttal.

Dollárban ez csak 0,7 milliárd, de Csányinak van esélye bekerülni a dollármilliárdosok közé,

bár ehhez a másfélszeresére kellene növelnie a vagyonát.

A 2016-os top 10 egyébként a következőképpen fest:

  1. Csányi Sándor: 200 milliárd,
  2. Bige László: 175 milliárd,
  3. Demján Sándor: 120 milliárd,
  4. Széles Gábor: 100 milliárd,
  5. Veres Tibor: 97 milliárd,
  6. Gattyán György: 96 milliárd,
  7. Wáberer György: 90 milliárd,
  8. Rákosi Tamás: 87 milliárd,
  9. Simicska Lajos: 83 milliárd,
  10. Kasza Lajos: 71 milliárd.
Magyarországról Csányi Sándor áll legközelebb az első dollármilliárdhoz Forrás: Origo

A lista szerkesztői a vagyon szerinti lista mellett politikai elemzők véleménye alapján egy befolyásrangsort is összeállítottak, hiszen a pénz nem feltétlenül jár befolyással, és megfordítva, a befolyásos emberek nem feltétlenül gazdagok. A 10 legbefolyásosabb magyar a kiadvány szerint 2016-ban:

  1. Orbán Viktor,
  2. Csányi Sándor,
  3. Lázár János,
  4. Matolcsy György,
  5. Vajna András György,
  6. Habony Árpád,
  7. Rogán Antal,
  8. Garancsi István,
  9. Szijjártó Péter,
  10. Mészáros Lőrinc.

Magyarországról csak Soros György ért el odáig

Magyar állampolgár ugyan nincsen a dollármilliárdosok között, de ez nem jelenti, hogy ne találnánk magyar nevet a leggazdagabbaké közt. Soros György befektetési gurunak a Business Insider számítása szerint 21,7 milliárd dollárja van, amivel ő a világ 32. leggazdagabb embere.

A listát természetesen Bill Gates vezeti 87 milliárd dollárral,

Amancio Ortega a második 67 milliárddal, Warren Buffett pedig a harmadik 61 milliárddal.

Magyar állampolgár nincs a dollármilliárdosok között, de a magyar származású Soros György a világ 32. leggazdagabb embere Forrás: Business Insider

Bill Gateshez képest szegények

A Wealth-X népszámlálása szerint mindössze öt csúcsmilliárdos ül a piramis tetején 50 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal.

Kevés a milliárdos nő

A dollármilliárdosok nagy része férfi, a 2473 fős populációban csak 294 nő van. Az arányok ráadásul romlanak, 2014-ről 2015-re 148 új milliárdos lett, közülük 140 férfi. 2014-ben még 8,1 férfi milliárdos esett egy nő milliárdosra, az arány 2015-re 8,4-re romlott.

A milliárdos nők 22 százaléka elvált, a férfiaknál ez az arány csak 2 százalék.

A nők között ráadásul több az egyedülálló, mint a férfiak között,

a milliárdos nőknek csak 62 százaléka házas, a férfiaknál ez az arány 88 százalék. Az összes milliárdosnak 85,1 százaléka házas, 7,2 százalék elvált, 3,4 százalék egyedülálló, 4,4 százalék pedig özvegy.

Több milliárdos lesz

A népszámlálás tanúsága szerint 2014-hez képest nőtt a válások száma, ahogy az átlagos gyermekszám is, kettő fölöttiről közel háromra. A felmérés készítői szerint

ezek a trendek nagy hatással lesznek a milliárdos vagyonok eloszlására a következő évtizedekben.

Arra számítanak, hogy a vagyonok jobban eloszlanak majd, ami azzal fog járni, hogy a milliárdospopuláció tovább nő.