Hozamvadászat helyett biztonsági játék

dollár USD csapda veszély kockázat risk
Vágólapra másolva!
Mióta a jegybankok a világ számos pontján rekord alacsony szintekre vágták a kamatokat, a hozamvadászat az egyik legnépszerűbb téma a befektetők körében. A UBS elemzése szerint azonban a teljes kép ennél némileg bonyolultabb.
Vágólapra másolva!

A népszerű narratíva szerint a laza monetáris politikák, az alacsony vagy negatív szinteken mozgó állampapírhozamok, illetve a gyenge infláció együttese a piac legveszélyesebb területeire „üldözi" el a hozamra éhes kötvénybefektetőket – idézi a Bloomberg a UBS elemzőit.

Ha azonban kicsit mélyebbre ásunk, meglepő módon az látszik,

a befektetők egyáltalán nem vállalnak akkora kockázatot, mint azt sokan gondolnák

– mondják. Ráadásul ez az eredmény összecseng a Credit Suisse és a Bank of America Merrill Lynch korábbi megállapításaival is.

Minőség hozam helyett

Megvizsgálva összesen 3,5 ezer milliárd dollárt kezelő globális kötvényalap tőkemozgását, a UBS elemzői arra jutottak, hogy az elmúlt hónapokban a kisebb kockázatokkal, vagyis alacsonyabb hozamszintekkel, működő alapokba öntötték a pénzt a befektetők. Ezzel szemben,

a magasabb kockázati szintekkel működő alapok tőkekivonást szenvedtek el.

Ez azonban nem mindig volt így. A 2009 és 2014 első negyedéve közti öt évben a befektetők válogatás nélkül nyomták a pénzt a hitelpiacokba. Az olajár korábbi összeomlása viszont komoly csődhullámot indított el a nyersanyagokkal összefüggő magas hozamú kötvényeknél, hogy a befektetők inkább menekülőre fogták.

A befektetők már nem vállalnak túl nagy kockázatot Forrás: 123rf.com

Éppen ezért ma sokkal inkább a minőségre játszanak a piaci szereplők, és nem feltétlenül a magas hozamokra – hangsúlyozzák, egyetértésben a Bank of America korábbi megállapításával.

Régiós sajátosságok

Érdekes viszont, hogy ez a biztonsági ösztön nagyban függ attól, hogy az egyes befektetők hol vannak, és hogy az adott ország jegybankja mekkora ösztönzőt vetett be. Japánban például, ahol példa nélküli eszközvásárlási programot indított a jegybank, és negatív tartományba lökte a kötvényhozamokat, a befektetők mindenfajta alapba beszállnak, és nem különösebben foglalkoznak a kockázati szintekkel.

Ezzel szemben Európában, ahol az Európai Központi Bank szintén élénkít, a befektetők sokkal óvatosabbak, és nagyrészt kerülik a komolyabb csődkockázatot. Ezzel párhuzamosan

az Egyesült Államok minden más régiót lekörözött,

mivel itt húzták ki a legnagyobb mennyiségű tőkét a legrosszabb minőségű papírokban utazó alapokból.