Ezüstöt nyert az olimpián, otthon ki is végezhetik

Feyisa Lilesa, etióp maratoni futó befut a célba, tiltakozás
Ethiopia's Feyisa Lilesa crossed his arms above his head at the finish line of the Men's Marathon athletics event of the Rio 2016 Olympic Games at the Sambodromo in Rio de Janeiro on August 21, 2016. Lilesa crossed his arms above his head as he finished the race as a protest against the Ethiopian government's crackdown on political dissent. / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Kiállt az etióp kormány által üldözött törzse mellett a maratonfutás ezüstérmese az olimpián. Nem biztos, hogy érdemes ezek után hazamennie.
Vágólapra másolva!

A riói olimpia egyik utolsó versenyszámát, a maratonfutást a kenyai Eliud Kipchoge nyerte, mégsem rá figyeltek a legtöbben, hanem az ezüstérmesre, Feyisa Lilesára.

Az etióp futó a két csuklóját keresztbe téve futott be a célba, és a hivatalos sajtótájékoztatón is ezzel a mozdulattal tüntetett – írja az ESPN sportcsatorna internetes oldala.

Lilesa befutója Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Buda Mendes


Lilesa azt mondta, a hazájában folyó erőszakra próbálta felhívni a figyelmet. Az etióp kormány hónapok óta hadjáratot folytat az oromo nevű kisebbség tagjai ellen, amiért azok tiltakoznak az elnyomás miatt. Tavaly év vége óta több száz embert gyilkoltak meg a kormányerők. Az oromók ugyanezzel a jellel, keresztbe tett alkarjukkal tüntetnek.

Lilesának bebörtönzött rokonai vannak otthon, és hasonló sorsra juthatna ő is.

"Az etióp kormány gyilkolja a népemet. Az oromo a törzsem, ezért kiállok a tiltakozások mellett. A rokonaim börtönben vannak, ha demokratikus jogokról mernek beszélni, megölik őket.

Még nem döntöttem el, mit teszek, lehet, hogy egy másik országba távozom" – közölte az újságírókkal.

A tévében nem ment le többet

Hogy mennyire nem beszél a levegőbe, jelzi, hogy Etiópiában az állami tévé egyszer sem ismételte meg a maraton befutóját, a vezetők tehát vették az üzenetet.

Nem ez lenne az első eset, hogy egy etióp atléta elhagyja az országot az ott uralkodó állapotok miatt. 2014-ben négy futó kért menekültstátuszt az Egyesült Államokban, ahol egy egy juniorversenyen vettek részt – írja a Washington Post.