Budapesti gyerekotthonban történt a pedofil erőszak

gyermekotthon erőszak illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Szexuális aktusra kényszerítették, megalázták a gyerekeket a nevelők egy gyerekotthonban - egy kamaszlányt a Bors szerint teherbe ejtett a zaklatója. Az Origo információi szerint az erőszak egy budapesti gyerekotthonban történt. Az ügyben nyomoz a rendőrség, és az intézményfenntartó minisztérium is. Az eset közel sem egyedi, de az intézmények kapui nagyon jól zárnak, alig hallatszik a segélykiáltás - mondja egy gyerekjogi aktivista.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítás

Az origo.hu internetes portálon 2016. szeptember hó 8. napján 17 óra 55 perckor „Budapesti gyerekotthonban történt a pedofil erőszak" címmel megjelent cikkben valótlanul híreszteltük, hogy szexuális aktusra kényszerítették, megalázták a gyerekeket a nevelők a gyerekotthonban. Valótlanul híreszteltük azt, hogy az eset közel sem sem egyedi, tehát hogy több esetben fordult elő hasonló eset, továbbá, hogy az intézmény kapui nagyon jól zárnak, alig hallatszik segélykiáltás, azaz nincsen lehetőség az intézményben segítség kérésre. Valótlanul híreszteltük, hogy 9-10 éves lányokat tanítottak orális szexre az idősebbekkel pedig le is feküdtek a fővárosi gyermekotthon nevelői.
Valótlanul híreszteltük azt, hogy voltak akit édességgel, extra zsebpénz és kimenő ígéretével, másokat fenyegetéssel vettek rá az együtt létre – az éveken át tartó visszaélések miatt több áldozat is pszichésen sérült, többen közölük öngyilkossági kísérlet miatt kerültek kórházba. Valótlanul híreszteltük, hogy két pedofil nevelő is dolgozhat az intézetben, az egyik áldozatuk pedig teherbe esett a kényszerített szex során.

Szexuális aktusra kényszerítették, megalázták a gyerekeket a nevelők egy gyerekotthonban - egy kamaszlányt a Bors szerint teherbe ejtett a zaklatója. Az Origo információi szerint az erőszak egy budapesti gyerekotthonban történt. Az ügyben nyomoz a rendőrség, és az intézményfenntartó minisztérium is. Az eset közel sem egyedi, de az intézmények kapui nagyon jól zárnak, alig hallatszik a segélykiáltás - mondja egy gyerekjogi aktivista.

9-10 éves lányokat „tanítottak" orális szexre, az idősebbekkel pedig le is feküdtek a fővárosi gyerekotthon nevelői.

Volt, akit édességgel, extra zsebpénz és kimenő ígéretével, másokat fenyegetéssel vettek rá az együttlétre

- az éveken át tartó visszaélések miatt több áldozat is pszichésen sérült, többen közülük öngyilkossági kísérlet miatt kerültek kórházba – írta meg a Bors.

A lap úgy tudja, két pedofil nevelő is dolgozhat az intézetben, egyik áldozatuk pedig teherbe esett a kényszerített szex során. Eddig tizenöt fiatal vállalta, hogy neveket is említve beszél az otthon falai között történt szörnyűségekről, az ügyben pedig rendőrségi feljelentést is tettek – írja a lap.

Bár a Bors nem nevezte meg az intézetet, úgy tudjuk,

egy fővárosi gyerekotthonban történtek a visszaélések.

Írásban érdeklődtünk a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál, szerettük volna megtudni, hogy

  • tényleg történtek-e visszaélések az otthonban,
  • hány nevelő lehet érintett a pedofilbotrányban,
  • indult-e belső vizsgálat, és értesítették-e a történtekről a fenntartójukat.

A szakszolgálat nem cáfolta a pedofil bűncselekményről szóló felvetéseket, sőt levelük megfogalmazásával csak alátámasztották, hogy

van alapja az otthonról szóló híreknek,

válasz helyett azonban továbbirányítottak minket fenntartójukhoz, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz.

Mi viszont továbbléptünk, és a hazai gyerekvédelem egészét irányító Emberi Erőforrások Minisztériumát kerestük meg. A minisztérium közleményében megerősítette, ők és a BRFK is

vizsgálódnak a fővárosi gyerekotthonban történtek miatt,

és kezdeményezni fogják az érintettek elszámoltatását.

Az Emmi emellett azt írta, hogy az év végéig a 12 év alatti intézetis gyerekek 90 százalékát nevelőszülőkhöz költöztetik, 2019-ig pedig alapvetően meg akarják változtatni a gyerekvédelmi ellátás zsúfolt központokra épülő rendszerét, nagy otthonok helyett pár főt befogadó, jól felszerelt „lakóegységekben" gondolkodnak.

Képünk illusztráció Forrás: dreamstime

A fővárosi bűnügy csak egy az intézeti botrányok sorában: áprilisban a kaposvári Zita szociális otthonról derült ki, hogy egy ott élő fiú megerőszakolta lakótársát – a kalocsai speciális gyerekotthonban pedig a nevelők kulcscsomóval verték, rugdosták a renitensnek tekintett kamaszokat.

Az eddig feltárt legsúlyosabb bűntény azonban a hátrányos helyzetűeket segítő Csepeli Burattino Iskola és Gyermekotthonban pattant ki: egy, végzettség nélkül dolgozó tornatanár éveken át molesztálta és verte a gyerekeket – mint kiderült,

legalább 27 gyerek ellen követhetett el szexuális bűncselekményt,

de előző munkahelyén, a Kossuth Lajos Gyermekotthon és Általános Iskolában is bántalmazhatott gyerekeket.

A kizsákmányolás, erőszak lehetősége adott a túlterhelt otthonokban, és rendszeresen be is következik, nevelők és gyerekek, illetve kortársak között egyaránt – arról viszont nincs konkrét adat, hogy országszerte hány ilyen eset történhet évente. "Ennek egyik oka, hogy

Kínos információ ritkán jut ki, a kiszolgáltatott helyzetű áldozatok pedig nem szívesen beszélnek megaláztatásaikról" – mondta az Origónak Gyurkó Szilvia gyerekjogi aktivista.

A másik ok a jogi védelem hiánya: amíg országszerte

összesen 19 gyerekjogi képviselő jut közel 20 ezer, családon kívül élő gyerekre,

nehéz lesz időben és megfelelően fellépni a bántalmazással szemben.

A társadalom ráadásul közönyösebb, ha állami gondozottakról van szó. Amíg családi körben a suttyomban elszívott cigiért is szobafogság jár, a többség hajlamos elfogadni, hogy az intézetis fiatalok már korán szexelnek, drogoznak, sőt idővel prostituálódnak, mintha ez legalábbis természetes folyamat lenne náluk – jegyezte meg Gyurkó Szilvia.

A gyerekjogi aktivista szerint a magyarok hajlamosak homokba dugni a fejüket, ha a gyerekek elleni szexuális visszaélésről van szó. Becslése alapján itthon

száz bűncselekmény után tíz esetben indul rendőrségi eljárás, és csak egy végződik ítélettel.

Az igazságszolgáltatást pedig nagyban nehezíti a sértettek félelme, szégyenérzete is, hiszen sokszor csak évekkel a támadás után mernek beszélni a történtekről, amikor a bizonyítás már lehetetlenné válik.

Ha hihetünk az Európa Tanács által készített felmérésnek, akkor Európában minden ötödik gyereket ér szexuális zaklatás. Magyarországon mintegy másfél millió kiskorú gyerek élhet, a becslés szerint pedig 300 ezren lesznek életük folyamán valamilyen szexuális visszaélés áldozatai.