A cannes-i filmfesztivál egy kicsit Budapestre költözik

A szobalány, reblog
A szobalány, reblog
Vágólapra másolva!
Október 28. és 31. között rendezik meg a 6. Mozinet Filmnapokat, ahol a Cannes-ból érkező legújabb filmszenzációk mellett régebbi kedvencekre is be tud majd ülni. A rendezvény hat magyarországi premiernek ad majd helyet, többek között az Oldboy rendezőjének fülledt erotikájú thrillere, A szobalány is a Filmnapokon lesz először látható.  A tizedik születésnapját ünneplő forgalmazó igazi különlegességgel is készül: újra látható lesz első mozifilmjük, a hetvenes évek legendás filmkészítőit bemutató Éjféli moziláz, méghozzá 35mm-es kópiáról!
Vágólapra másolva!

1970 és 1977 között hat játékfilm - az El topo, az Élőhalottak éjszakája, a The Harder They Come, a Rózsaszín flamingó, a Rocky Horror Picture Show és a Radírfej - kitágította az underground filmezés határait, és hatalmas rajongótábort mondhatott magának. Az Éjféli moziláz azt a folyamatot tárja fel, hogyan vált néhány már-már vérlázítóan provokatív alkotás szubkulturális jelenségből a fősodorral versenyre kellő sikerfilmmé, kitaposva az utat a modern amerikai független filmnek.

Képkocka a Rocky Horror Picture Show című filmből Forrás: Mokép

Éjféli moziláz-at először 2006-ban vetítették a magyar mozik, és most ismét látható lesz ez a hiánypótló dokumentumfilm. Az éjszakai mozivetítések sajátos varázsát a mozgalom fontosabb szereplőjének – színészek, producerek, írók – megszólaltatásával mutatja be Stuart Samuels rendező: a kultikus korszakról többek között John Waters, David Lynch, George A. Romero, és Tim Curry mesél. A filmet stílszerűen éjszaka fogják vetíteni.

Hat olyan Cannes-ban debütált alkotás szerepel a válogatásban, amely Magyarországon először a Mozinet Filmnapokon lesz látható.

Az európai és a japán gondolkodásmódot ötvöző A vörös teknős című rajzfilm, Park Chan-Wook A szobalány című erotikus drámája, az Olli Maki legboldogabb napja című filnn szerelmi történet, Az ügyfél című iráni párkapcsolati dráma, A sors kegyeltjei… meg a többiek című abszurd vígjáték, és az Állva maradni című francia művészfilm is a Filmnapokon debütál majd hazánkban.

Min-hee Kim és Jung-woo Ha A szobalány című filmben Forrás: Mozinet

Az elmúlt pár év filmjei közül több kedvencet is leporol a Mozinet, így ismét nagyvásznon lesz látható Michael Caine és Harvey Keitel időskori remeklése, az Ifjúság, Michael Fassbender és Marion Cotillard Macbeth-je, a Kosok című izlandi testvérdráma, az Oscar-díjat nyert Saul fia, és ismét elutazhatunk a Mississippi varázslatos deltavidékére A messzi dél vadjai-val.

Michael Fassbender és Marion Cotillard a Macbeth című filmben Forrás: Mozinet

Budapesten a Puskin mozi ad helyet a rendezvénynek, illetve számos vidéki városban is tartanak majd vetítéseket, a részletekért keressék fel a Mozinet Filmnapok Facebook-oldalát.