Új app válthatja fel az antibébi tablettát

Dr. Life, Szívrohamot kapott, mert védekezett , fogamzásgátló
Vágólapra másolva!
99,5%-os biztonsággal használható applikációt fejlesztett ki a Higgs-bozon megtalálásában is közreműködő kutató, Elina Berglund. Nem ez az első app a piacon, ami megjósolja a nők termékenységi mutatóját, de ez az első, amely ilyen biztonságosan használható - legalábbis a kutató ezt állítja.
Vágólapra másolva!

2012-ben a svéd Elina Berglund a Nagy Hadronütköztetőben dolgozott, és segédkezett a Higgs-bozon forradalmi felfedezésében is. Aztán a nagy esemény után úgy gondolta, hogy ideje valami teljesen mással foglalkoznia - mondjuk egy hatékony termékenységi applikáció kifejlesztésével.

Jó alternatíva lehet a fogamzásgátló tablettára az applikáció Forrás: AFP

"Szerettem volna egy ideig nem szedni a fogamzásgátló tablettámat, és valami természetes módszert kerestem helyette" - mondta el a Wirednek. "Rájöttem, hogy nem igazán van ilyen, úgyhogy írtam magamnak egy saját algoritmust."

A Natural Cycles app nem az első olyan applikáció a piacon, amely arra vállalkozik, hogy megjósolja, mikor termékeny egy nő és mikor nem. Viszont ez az első olyan,

ami 99,5%-os biztossággal ígéri a működést

- ezzel pedig a most ismert legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek, a tabletta és az óvszer mellé sorakozik fel.

A módszer egyszerű: arra épül, hogy a peteérés után a nők szervezetében megemelkedik a progreszteron szintje, ennek hatására pedig mintegy 0,45 Celsius-fokkal megemelkedik a hőmérsékletük. Ha minden nap ugyanabban az időpontban mérjük a testhőmérsékletet, és a Natural Cycles-ben vezetjük az eredményeket, egy idő után az app kikövetkezteti, mely időpontokban szabad a védekezés nélküli szexuális érintkezés akkor is, ha nem akarunk még gyereket.

A terhességet megelőzni, de pontosan tervezni is lehet az algoritmus segítségével Forrás: AFP/SPL/Ian Hooton

Statisztikailag ugyanolyan biztonságos, mint a kondom

Az app már két kísérleten is túl van, amelyek közül a második több mint 4 ezer, 20 és 35 év közötti nő adatait elemezte. A vizsgálati időszak alatt

143 tervezetlen teherbeesést figyeltek meg, ezek közül 10 történt csak a "zöld napokon",

azaz azokon a napokon, amikor az app szerint elméletben nem kellene védekezni. Ezzel az eredménnyel az algoritmus 99,5%-os biztonsággal mondja meg, hogy mikor termékeny egy nő és mikor nem - ugyanúgy, mint az óvszer vagy a gyógyszer.

A Natural Cycles nem babacipőben jár - ez az egyetlen termékenységet megjósoló applikáció, amit hivatalos orvosi eszközként is elismernek. "Ez egy természetes megfelelője a fogamzásgátló tablettának, mindenféle mellékhatás nélkül" - mondta Berglund.

Természetesebb, mint a fogamzásgátló vagy az óvszer - viszont a nemi betegségektől ez sem véd Forrás: Thinkstock

Fiatal nőknek azért nem ajánlják

Az applikációnak persze kritikusai is akadnak bőven: Svédország egyik orvosi intézetének, a Karolinska Institutetnek egyik kutatója, Kristina Gemzell Danielsson is óvatosságra int. "Nem ajánljuk a használatot nagyon fiatal nők számára, akiknél nagy problémát jelenthet egy nem tervezett terhesség" - mondta el a Wirednek a kutatónő. Berglund azonban megvédi magát.

"Fontos, hogy leszögezzük: mi a való életben teszteltük az applikációt" - mondta.

mert az alanyok mellett mindig ott vannak az ellenőrző orvosok is, akik figyelmeztetik őket, hogy vegyék be a tablettát, ne felejtsenek el kondomot használni."

Bár egyelőre nem kritikamentes a működése, az applikációnak így is jelenleg százezer felhasználója van. Azt nem tudni, hogy legtöbben a terhesség megelőzésére, vagy az optimális teherbeesési időszak meghatározására használják-e - elméletben ugyanis mindkettőre ugyanolyan jó.