Elektroszmogot fog mérni az új magyar miniműhold

UniSat-6, műhold
Az UniSat-6 műhold apró társműholdjaival
Vágólapra másolva!
Elektroszmogot fog mérni a MASAT-1 megalkotásában is részt vevő kutatócsapat műholdja, a SMOG-1 - a pocketqube kategóriába tartozó, 5x5x5 centiméteres kockaeszközt mindössze egy kézikamera akkumulátora fogja működtetni, pár hónapig méri majd a tévéadók elszökő elektromágneses hullámait, és a jövő év második felében indul el földkörüli pályára.
Vágólapra másolva!

Ha műholdra gondolunk, valószínűleg legalább egy nagyobb erősítőládányi, de inkább ennél méretesebb eszköz jelenik meg a szemünk előtt. Fontos tudni azonban, hogy ma már a műholdak jó része ennél lényegesen kisebb - 1999-ben alkották meg a cubesat fogalmát, ami maximálisan 10×10×11,35 centiméteres lehet, és maximum 1,33 kilogrammot nyomhat. Ilyen volt például az első magyar műhold, a MASAT-1 is.

A Masat-1, az első magyar műhold modellje a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának laborjában, ahol a repülő példány összeszerelése történt Forrás: MTI/Komka Péter

A MASAT-féle cubesatok méreteit is alul lehet még múlni: 2009-ben megalkották a pocketqube-ot, ami már nevében is sokat sejtet: maximum akkora lehet, ami egy zsebben elfér (pocket: zseb). Ez maximális méretben 5x5x5 centimétert jelent, súlyban pedig legfeljebb 250 grammot.

Elektroszmog térkép érkezik az űrből

Ehhez a kategóriához tartozik az a műhold, amelyet a MASAT-1-et megalkotó kutatócsapat egy része készít. A háromfős csapat hasonló érdeklődésű kollégákat toborzott, és nekikezdett a SMOG-1 megépítésének, amelyet a Föld napos oldalán a kockára erősített napelemekből nyert energia, a sötét oldalán pedig gyakorlatilag egy kézikamera akkumulátora tart majd életben - el lehet képzelni tehát, milyen apró lehet. A műhold fő feladata az elektroszmog, ezen belül is a tévétornyok által kibocsájtott elszökő elektromágneses hullámok mérése lesz.

A Zsebi becenévre hallgató készülékről Dr. Gschwindt András, a fejlesztői csoport projektvezetője beszélt kedden este a VI. Schönherz Meetupon, amelynek témája az űrkutatás és űrtechnológia volt. A kutató elmondta, hogy az elektroszmog feltérképezésének ötletét egyik barátja adta, aki repülőútja során bőröndjében bekapcsolva felejtette a telefonját, leszállva pedig meglepődve tapasztalta, hogy

tizenegyezer méteren is kapta az üzeneteket a mobilszolgáltatójától.

"A telefonszolgáltatók és a tévéállomások elméletben földi szolgáltatást kínálnak, de az általuk kibocsájtott elektromágneses hullámok nagy része elszökik a világűr felé" - mondta. "Ha képesek leszünk egy pontos elektroszmog térképet elkészíteni, az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy sokkal hatékonyabb sugárzórendszereket készítsünk, és a meglévőket optimalizálni tudjuk." A világűrben az elektromágneses szennyezettség például az alacsony pályás műholdakkal való kapcsolattartást gátolja, valamint nem is túl gazdaságos: a világűrbe jutó teljesítmény gyakorlatilag elpocsékolt.

A SMOG-1 a becslések szerint 12-25 évig fog pályán keringeni, de mindössze néhány hónapig küldi majd az adatokat a Földre, többek között az extrém hőmérsékleti viszonyok, illetve a Napból érkező részecskesugárzás miatt. Nem fog minden elektromágneses hullámot feltérképezni, egyelőre a tévéadók elszökő szmogjáról készít nyilvántartást. A műhold Föld körüli keringési idejére vonatkoztatott bejövő és hasznosítható átlagteljesítmény 300 milliwatt lesz, ami azt jelenti, hogy a fedélzeti rendszerek összes fogyasztása nem haladhatja meg ezt a mennyiséget.

Ez egy mai LED-es zseblámpa teljesítményének, vagy egy kikapcsolt állapotban lévő tévékészülék teljesítményének tized-huszad részét jelenti.

Amilyen kicsi, olyan bonyolult

Rengeteg a kihívás egy ilyen apró műhold megépítése során - a SMOG-1 például kifejezetten a hőtechnikai egyensúllyal küzd. Mivel a kocka olyan kicsi, hogy nincs hőkapacitása, nagyon nehéz megoldani, hogy árnyékban ne fagyjon meg, a napos időszakban pedig ne hevüljön túl.

Kihívás volt még olyan céget találni, amely hajlandó lesz ilyen méretű műholdat pályára állítani - ugyan a pocketqube már szabvány, mégis annyira kicsi, hogy kevesen hajlandóak foglalkozni az indításával. A kutatócsoport végül

egy olasz céggel állapodott meg,

amely az Unisat-7 műhold fedélzetére illeszti majd a SMOG-1-et, és innen ereszti földkörüli pályára. Az indítást a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara szponzorálja, és várhatóan jövő év második felében lesz esedékes.

Az UniSat-6 műhold apró társműholdjaival Forrás: G.A.U.S.S. Srl

Az alacsony pályán (LEO) keringő kockákról érkező adatok vételéhez sok földi állomásra van szükség. Az indulásnál és napjainkban is az önképzést hatásosan művelő rádióamatőrök bevonása megkerülhetetlen, a professzionális űrtevékenység azonban megbízhatóbb hátteret kíván.

A SMOG-1mérési adatainak vételéhez a MASAT-1 vezérlőállomásának antennáit is fel kellett újítani és nagyobb teljesítményűre cserélni.