Lekapcsolta a Facebook az egyik fő funkcióját

facebook tablet lány szemüveg közösségi oldal
The 'Facebook' logo is reflected in a young Indian woman's sunglasses as she browses on a tablet in Bangalore on May 15, 2012. World's popular and leading social networking company Facebook Inc., founded in a Harvard dorm room by Mark Zuckerberg whose current value exceeds 100 billion USD, will be making an initial public offering (IPO) which is slated to be Silicon Valley's biggest-ever. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
Vágólapra másolva!
Megszüntetik a Facebook egyik legfontosabb funkcióját, amiről azonban vajmi kevesen tudtak, a közlemény szerint annál is kevesebben használták aktívan. Innentől kezdve Mark Zuckerberg láthatatlan keze, a háttérben dolgozó algoritmusok szabják meg, mit is láthatunk, olvashatunk.
Vágólapra másolva!

Megszűnik az Érdeklődési körök, angolul Interest Lists a Facebookon. Erre a hírre az ismerőseim nagyjából 98 százaléka úgy reagált, hogy

Ha szigorúan akarok fogalmazni, akkor az átlagfelhasználó kezéből kiveszik az utolsó lehetőséget, amivel kontrollt gyakorolhatott a hírfolyam felett a nagy kék közösségi oldalon, melynek immár havi szinten 1,79 milliárd, napi szinten 1,18 milliárd aktív felhasználója van a novemberi statisztikák alapján.

Ha kevésbé akarok szigorú lenni, akkor elvettek egy olyan eszközt, amelyet megjelenése óta nem promóztak túl, és ebből fakadóan most arra hivatkozva szüntettek meg, hogy azt kevesen használták.

Pedig amikor elmagyaráztam az ismerősöknek, miről is van szó, sokan mondták: ha tudtak volna róla, nagyon hasznos funkció lett volna facebookos életükben.

Az Érdeklődési körök arra szolgált ugyanis, hogy a kedvenc személyeket, oldalakat, cégeket összegyűjtsük témák és kategóriák szerint kedvünkre egyetlen listára. Ahogy az ismerősöket is betehetjük egy "közeli ismerősök", "távoli ismerősök" és általunk elnevezett "dobozokba", úgy tudtunk oldalakat, hírportálokat rendezni.

Egy kalap alá vehettük az azonos témáról posztoló oldalakat Forrás: Origo

Így például el lehetett menteni a kedvenc techhírportálokat, startupokat, IT-s személyeket, és ha a listára böktünk, csak az ő posztjaikat nézhettük végig. Ez gyakorlatilag a Facebook belső RSS-feedjeként működött.

Évek óta nem láttam a "központi", algoritmusok által előszűrt hírfolyamot,

mindig csak ezeket a tematizált listákat böngésztem, a számomra érdektelen posztok nélkül.

Munka közben a híreket, startupos, telkós, VR- és dróntémákat, munka után pedig a kikapcsolódós, hobbi- és főzős listákat. Tematizáltam egyebek közt a receptes oldalakat, a lakáskonyhás ismerősökkel, oldalakkal és cégekkel együtt, így a hét közbeni rohanás közepette, ha nem volt ötlet, mit főzzek, végigböngésztem ezt a folyamot.

A listákat átnevezhettük, új oldalakat, értesítéseket adhattunk hozzá, törölhettük, sőt javaslatokat is kaptunk, hogy mi az, ami a témába illene Forrás: Origo

Az Érdeklődési körök asztali nézetben a bal oldali menüben kapott helyet, ahol az Alkalmazások, Csoportok, Ismerősök, Események és Oldalak is. Mobilon pedig a menü gombra nyomva jelentek meg ugyanígy. Kedvenc listáinkat akár a kedvencekbe is elmenthettük, így legfelül jelent meg.

Ezek a listák lehettek nyilvánosak, így más felhasználó is tudta nézegetni az összerendezett posztokat, vagy zárt, ha nem akartuk, hogy más értesítést kapjon róla, és hozzáférjen.

Tükröm, tükröm, görbe tükröm

Ezt a funkciót hivatalosan november 18-án nyugdíjazta a Facebook. Globális szinten fokozatosan vezetik ki, nálam még mobilon látható, az asztali felületről azonban eltűnt, ha valaki elmentette a lista linkjét, még tudja használni, de a napjai megvannak számlálva.

Tény, hogy egy ingyenesen igénybe vehető szolgáltatásról beszélünk, amikor a Facebook közösségi oldalt használjuk magánemberként. Ettől függetlenül az Érdeklődési körök megszüntetése

teljesen kiveszi a hírfolyam feletti hatalmat a felhasználó kezéből.

Innentől nézhetjük a legfrissebb és legnépszerűbb posztokat, melyeket egy számunkra láthatatlan kéz, Mark Zuckerberg algoritmusai mozgatnak, ki tudja, mi alapján. Elvileg ugye figyelembe veszi, hogy ki és mi az, amit a legtöbbször lájkolunk, kommentálunk, illetve a képes, videós, 360 fokos, élő bejelentkezős tartalmakat is vélhetően feljebb sorolja a puszta szavaknál.

Nemcsak a prioritást adhatjuk meg, de azt is, akarunk-e az élő bejelentkezésről értesítést kapni Forrás: Origo

Ezzel csak az az egy problémám van, hogy mindenki azt fogja látni és olvasni, amit szeretne. Ez amilyen jól hangzik, épp annyira rosszul is. Nem lesz egy görbe tükör, hogy a teljes valóságot mutassa a hibákkal együtt, nem lesz egy ellenpólus, ami

a nekünk nem tetsző, a véleményünkkel ellentétes információt tárja elénk.

Persze a személyek és oldalak követését le tudjuk állítani, ha nem akarjuk többé látni. Arra is van lehetőség, hogy kiemeljünk valakit a tömegből, ha minden bejegyzést elsőként akarunk látni. Illetve még az élő bejelentkezésekről határozhatunk: azaz akarunk-e értesítést kapni, amint egy ismerős vagy kedvelt oldal éppen tudósít.

A felhasználóknál is beállíthatjuk, mennyire fontosak számunkra a posztjai Forrás: Origo

Sőt, adott posztot jelenthetünk is, ha kéretlen, sértő tartalmat osztottak meg a közösségi oldalon:

A legtöbb közösségi oldalon lehetőség van jelenteni a nem oda illő tartalmakat Forrás: Origo

Menekülő útvonal

A tematikusan rendezett, személyre szabott tartalmat ezek után a Feedlyre csoportosítom át: hírportálokat, blogokat, YouTube-csatornákat lehet követni. Ahogy a cégünket, termékünket érintő híreket is könnyebben szűrhetjük ki az egyre nagyobb mennyiségben keletkező adathalmazból.

Az appal nemcsak rendezni és olvasni lehet a minket érdeklő tartalmakat, de eltehetjük későbbre, keresgélhetünk benne, megoszthatjuk, sőt új kontentet is felfedezhetünk.

Rendezett gyűjtögetés:

- Feedly
- Evernote
- Pocket
- Instapaper

A Twitteren is rendelkezésre áll a "Lists" azaz Listák funkció.

Ez nagyjából ugyanazt tudja, mint a Facebook Érdeklődési körök:

téma szerint egy mappába rendezhetjük a követett fiókokat, legyen szó ismerősökről, akikkel egy suliba jártunk, egy helyen dolgoztunk, vagy hírportálokról, magazinokról, melyek a minket érdeklő témákról írnak. Ezek lehetnek nyilvánosak, így más is tudja böngészni, illetve zártak, ha csak saját magunknak akarjuk létrehozni – ahogy ez volt a Facebookon is.