Mitől lesz átlátszó a hang?

Vágólapra másolva!
Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programja hangversenyekből, családi és felnőtt közönségnek szánt műhelyfoglalkozásokból, előadásokból, kiállításokból és filmvetítésekből áll. A közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatokon keresztül ismerheti meg, és így közelebb kerülhetnek a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világához. A január 6. és 15. között zajló fesztivál célja éppen ez: új módszerekkel bemutatni és ezáltal a közönséghez közelebb hozni a kortárs komolyzenét.
Vágólapra másolva!

Ki az az Alex, akinek a kezéről egy zenekart neveztek el? Miért kezd hat európai zeneszerző a thivai női börtön lakói által rögzített hangokkal komponálni? Hogyan szól egy nagydob, ha egy köteg ceruzával rajzolnak rá? Mit csinál majd egy sereg ember, ha oszcillátorokat forrasztott és kötött össze egy nagy meta-hangszerré? Milyen szórakoztató komolyzenét ír egy magyar zeneszerző egy osztrák együttes számára egy 1923-as szovjet némafilmhez?

A válaszokat idén is az újzene legkiválóbb előadói és alkotói szállítják Budapestre a világ legkülönbözőbb sarkaiból:

Görögországtól Észtországig, az Amerikai Egyesült Államoktól Libanonig.

Forrás: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

A fesztiválon ősbemutatók mellett olyan régebbi műveket juttatnak el a közönséghez, amelyek a mai szerzők számára referenciaként szolgálnak, de Magyarországon, a szélesebb közönség számára kevésbé ismertek.

A fesztiválon fellép többek között az

ARTéfacts Ensemble, az Ensemble Pamplemousse, Ittzés Gergely és Lévay Jenő, az Ensemble Phace, a Dark Flow Ensemble, Hudacsek László, a Neue Vocalsolisten Stuttgart, a THReNSeMBLe

és még sokan mások. A programok helyszínéül a Hermina Galéria, a Zeneakadémia, a Trafó, a CEU, a Szimpla Kert, a Müpa, az Auróra, a BMC és a Fuga szolgál majd.

A Budapest Music Center könyvtárában elrendezett olvasósarokban a fesztiválon elhangzó művek partitúráit is tanulmányozhatják az érdeklődők.

Az első Átlátszó Hang Fesztivált 2013 januárjában a két kurátor, Horváth Balázs és Gryllus Samu ötlete nyomán szervezte meg a Trafó, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center és a Fuga – Budapesti Építészeti Központ. A kezdeményezéshez az elmúlt években számos szervező csatlakozott, a kezdetben négynapos fesztivál pedig folyamatosan bővült.

A fesztivál elnevezése a „látható hang" oximoronja által utal egyfelől a fesztivál programjában kiemelten jelen lévő intenzív kapcsolatra a zene, az újzenei színház, a vizuális zene, a hangszeres színházi műfajok és más társművészetek között, másfelől arra, hogy a szervezők szándéka a közönség számára

a kortárs zene világát átláthatóan bemutatni, ezáltal beavatva a résztvevőket az újzenei nyelvbe.