Nem áll le a nagy hullámvasút

Vidámpark, hullámvasút, Düsszeldorf
Fairgoers enjoy a ride on a rollercoaster at the annual funfair in Duesseldorf, western Germany, on July 18, 2013. The fair is one of the largest in the river Rhine region, drawing some 2 .5 Million visitors and takes place from August 14 to 21, 2013. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
A tavalyi év két legdurvább részvénypiaci szektora ebben az évben is felültetheti a hullámvasútra a befektetőket. A Goldman Sachs elemzői szerint 2017-ben is folytatódik a jelentős volatilitás.
Vágólapra másolva!

Az aranybányák és a biotechnológiai cégek részvényeit követő tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) ebben az évben is jelentős kilengéseket produkálhatnak, miután tavaly ezek hozták össze a legnagyobb napi elmozdulásokat – idézi a MarketWatch a Goldman Sachs elemzőit.

Tavaly az aranybányák teljesítettek a legjobban a teljes ETF univerzumban. Ezzel együtt az opciós piacok újabb komoly volatilitásokkal teli évet jósolnak a VanEck Vectors Gold Miners ETF-nek, illetve a VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF-nek.

A bank elemzői szerint

az előbbi alap mintegy 34 százalékot mozdulhat el

– pozitív vagy negatív irányba – ebben az évben, míg az alapvetően kisebb kapitalizációjú cégeket követő Junior ETF akár 44 százalékos mozgást is produkálhat.

Ragyogó év

Ezzel együtt mindkét aranypiaci alap jelentős emelkedéseket produkált 2016-ban. A magas kapitalizációjú Gold Miners ETF 52,5 százalékot erősödött, a Junior ETF pedig több mint 64 százalékot szárnyalt.

Mindezek igencsak meghaladták az arany 8,6 százalékos emelkedését.

Ezzel együtt az alapok teljesítménye természetesen nagyban függ a nyersanyagáraktól, melyek fokozhatják a kilengéseket ebben az évben – hangsúlyozzák a Goldman szakértői.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Egyesek úgy látják, hogy az arany idén lecsúszhat az unciánkénti 1000 dolláros árfolyam alá, míg mások inkább emelkedésre számítanak, hangsúlyozva a Donald Trump elnökségével, illetve az amerikai jegybank politikájával kapcsolatos bizonytalanságokat.

A másik hullámvasút

A biotechnológiai részvények szintén extrém volatilitást mutattak 2016-ban. Az iShares Nasdaq Biotechnology ETF 21,6 százalékot gyengült az év során, míg az SPDR S&P Biotech ETF 15,7 százalékot veszített az értékéből. A szektor vesztesége mögött elsősorban az áll, hogy politika üggyé vált a választások alatt a gyógyszeripari cégek árképzése, majd Donald Trump a megválasztását követően megígérte, le fogja nyomni a gyógyszerárakat, ami olyan jogszabályokat jelenthet, melyek

erős nyomást helyezhetnek a vállalatok nyereségeire és bevételeire egyaránt.

A Goldman elemzése szerint az opciós piac 23 százalékos mozgást vetít előre az iShares, míg 31 százalékosat az SPDR alap esetében. Jóllehet az elmozdulás itt is egyaránt jelenthet emelkedést és csökkenést, a bank megjegyezte, az általános hangulat inkább pozitív a szektorral kapcsolatban.