Tovább forgatják a kést az aranyban

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Az arany ára a hatodik egymást követő héten mutatott esést, amivel egy éve a legrosszabb időszakot produkálta a sárga nemesfém. Ráadásul már a hedge fundok is visszafogták az arany ralijára kötött fogadásaikat, vagyis a jövő évet sem kezdheti optimistán a piac.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy az arany 1979 óta a legjobb első félévet produkálta idén, a nemesfém mélyrepülésbe kezdett, ahogy az amerikai részvények látványos emelkedésnek indultak. Az erős dollár és a növekvő állampapírhozamok pedig csak tovább csökkentették a nagybefektetők keresletét a menedékeszköz iránt – írja a Bloomberg.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis a múlt heti kamatemelése mellé olyan üzenetet küldött a befektetőknek, hogy jövőre fokozódhat a szigorítás.

Romló hangulat

Az áremelkedésre felvett nettó long pozíciók 15 százalékkal 68 905 határidős és opciós szerződésre zsugorodtak a december 13-án véget ért héten, derül ki a legfrissebb adatokból. Ezek a pozíciók egyébként

61 százalékos csökkenést mutattak összesen az öthetes eséshullám következtében.

Korábban az aranypiaci optimizmust a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok fűtötték, majd az amerikai elnökválasztás előtt közvetlenül a nemesfémmel egy hónapos csúcson kereskedtek. Ezt követően azonban az arany mintegy 11 százalékot csökkent, ahogy a piacok megnyugodtak és fölfelé kezdtek menetelni Donald Trump megválasztása után.

Az arany árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) területén szintén meglátszanak a változások. A december 15-ig tartó egy hónapban ugyanis a befektetők

6,2 milliárd dollárt húztak ki az aranyat követő ETF-ekből,

ami az összes eszközosztály tekintetében is a legnagyobb tőkekivonást jelentette. A legnagyobb csapást az SPDR Gold Shares szenvedte el, amely a legnagyobb aranyban utazó alapnak számít. A globális aranypiaci ETF-ekben tartott érdekeltségek egyébként a 26. egymást követő kereskedési időszakban mutattak csökkenést péntekig, ami a leghosszabb zsugorodási időszak 2013 óta.

Jóllehet az aranypiaci ETF-ek eszközei idén még mindig emelkedést produkálnak, a Goldman Sachs elemzői még november végén úgy számoltak, hogy a többség veszteséges lesz a jelenlegi árfolyamokon. Amennyiben pedig a befektetők a veszteséges kitettségeik csupán felét húzzák vissza, az 60 dolláros esést eredményezhet az arany árfolyamában – jelezte a bank.

Fizikai nehézségek

Ezzel párhuzamosan a fizikai arany piaca sem tűnik ragyogónak.

Kína például novemberben hat hónapja először nem növelte az aranytartalékait

– derül ki a kínai jegybank adataiból. Az Indiába érkező import pedig éves alapon 43 százalékos csökkenést mutatott az év első 11 hónapjában. Kína és India a világ két legnagyobb rúdarany vásárlója.

Ütik az aranyat a befektetők Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Mindazonáltal a politikai bizonytalanságok továbbra is fennállnak, ami esetlegesen felnyomhatja az arany árfolyamát.

Trump elnökségével kapcsolatban ugyanis igen sok a bizonytalanság,

míg az Európai Központi Bank elnöke arra figyelmeztetett, hogy a globális kamatszintek emelkedése és a politikai felfordulások kombinációja gyengítheti a régió gazdaságát.

A fentiekből pedig az következik, hogy számos befektető az általános hangulattal szembemenő befektetésként értelmezheti az aranyvásárlást – mondta Frances Hudson, a Standard Life stratégája. Kiemelte, ezen piaci szereplőket az mozgathatja, hogy a politikai kockázatok még messze nem múltak el.