Új módszerrel mérték a világűr kiterjedésének arányát

Vágólapra másolva!
Új módszerrel mérte az úgynevezett Hubble-állandót, vagyis az univerzum tágulásának arányát egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az új adatok nem egyeznek a korábbi mérésekkel és eddig ismeretlen sötét energiára utalnak. Az 1920-as évek végén Edwin Hubble amerikai csillagász galaxisunktól távolodó galaxisokat kutatott. Ekkor tűnt fel neki, hogy azok távolodtak leggyorsabban, amelyek a legtávolabb voltak a Földtől - mivel az univerzum tágul. A világűr tágulási arányával kapcsolatban végzett számításaival létrehozta a később róla elnevezett állandót.

A H0LiCOW nevű kutatói konzorcium öt cikket jelentetett meg a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban egy új módszer kidolgozásáról, amellyel precízebben mérhető a Hubble-állandó. Az eredmények fokozzák a két korábbi mérési módszer közötti ellentétet. Az új módszer megerősíti annak az eredményeit, amely a nagyon fényes, pulzáló csillagok és csillagrobbanások mérésein alapszik. Ellentmond azonban az Európai Űrügynökség (ESA) Planck-műholdja által 2015-ben mért eredményeinek, amelyek az ősrobbanás kozmikus "utózöngéin" alapszanak.

Forrás: ESA/Hubble, NASA, Suyu et al.

Az új módszer a kvazárok megfigyelésén alapul: ezek hatalmas tömegű fekete lyukak a galaxisok közepén, amelyek kisugárzott energiamennyisége rendszertelenül fel-fellobban. A H0LiCOW-konzorcium az úgynevezett gravitációslencse-hatást használta: ez a tér nagytömegű objektumok által okozott elhajlítása, mely a közelében egyenes vonalban haladó fény terjedését is meggörbíti, így lencseként működik. A galaxisok hatalmas tömege meghajlítja a közelében lévő objektumok, jelen esetben a kvazárok fényét. Ezáltal egyetlen kvazár megnégyszerezve látható és a galaxissal együtt egy nem tökéletes, ötpontú keresztnek tűnik.

A kvazár fénye mind a négy képen a Földtől egy kissé más távolságúnak tűnik. Ezek az eltérések a Hubble-állandóval függnek össze. Ahogy a kutatók azokat az időeltéréseket mérték, amelyekkel a kvazár fénye a különböző látszólagos képeken felvillan, ki tudták számolni a Hubble-állandót is.
Az állandónak ez az új, független mérése kiélezi az ellentétet a két korábbi módszer között. Az ellentét a kozmológiai sztenderdmodellen túlmutató, új fizika létére utalhat, különösen a sötét energia egy eddig nem ismert formájára - vélik a szakértők.