Már az amerikai tőke is kezd menekülni az USA-ból

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
Az amerikai politika drámája egyre több hedge fundot ösztönöz arra, hogy a világ egyik legnépszerűtlenebb piacán keressen befektetési lehetőséget: Európában.
Vágólapra másolva!

Az amerikai befektetők jelentős része szinte teljesen lemondott a kontinentális Európáról, mivel ez a régió volt az elmúlt időszak geopolitikai trendjeinek egyik nagy vesztese – nyilatkozta a Financial Timesnak Joseph Oughourlian, a másfél milliárd dolláros Amber Capital hedge fund alapítója. Donald Trump ugyanis szinte nyíltan támogatja az európai integráció szétesését, aminek a brexit csak a kezdete volt – tette hozzá.

Noha a fősodor befektetőinek jelentős része továbbra is tartózkodik Európától,

a korai vásárlók tavaly igen szép profitokat érhettek el.

Az előbbit erősíti meg a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi havi felmérése is, melyből kiderült, hogy a befektetők döntő többsége még kitart az USA mellett, az euróval kapcsolatos hangulat pedig mélyponton van.

Közelgő fordulat

Ezzel szemben viszont konszenzus van abban, hogy

a fundamentális értékeltségek alapján Európa megítélése túlságosan negatív.

Nagyon ritkán fordult elő ugyanis a múltban, hogy az európai részvények ennyire olcsók legyenek a globális részvénypiachoz képest. Ahogy pedig sokan a Trump által fűtött kereskedés, illetve az európai politikai bizonytalanságok bűvkörében mozognak, az amerikai és az európai papírok közti szakadék kitartóan széles.

Az S&P 500 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Az amerikai S&P 500 index az ár és a várható nyereség arányát tekintve (P/E ráta) 17-szeres szinten forog, szemben a Euro Stoxx 600 index kevesebb mint 15-szörös értékeltségével. Mindez sok befektetőt arra ösztönzött, hogy elkezdjen európai részvényeket vásárolni.

Különösen azok a dél-európai vállalatok izgalmasak, amelyek sokszor igen komolyan támaszkodnak az amerikai üzletekre,

viszont a piacon mint „európai társaságokat" büntetik.

Korai nyertesek

Azok pedig, akik időben lecsaptak a lehetőségekre, igen jól is kereshettek az olcsó papírokkal. Az Amber Capital aktivista alapja például 17 százalékos hozamot generált az elmúlt évben, és továbbra is építi föl a pozícióit Dél-Európában. Oughourlian szerint a jelenlegi, Európával kapcsolatos félelmek eltúlzott piaci reakciókhoz vezettek, és éppen ezért vonzó befektetési lehetőségeket kínálnak.

A Stoxx 600 index alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan a Southeastern Asset Management európai fókuszú alapja

30,5 százalékos hozamot produkált 2016-ban.

Ezt a nyereséget elsősorban az Applus ipari cégben felvett jelentős pozíció hozta össze. A vállalattal ugyanis a spanyol tőzsdén kereskednek, azonban bevételeinek több mint harmada az amerikai kontinensről, míg negyede Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából származik.

Az Applus pedig csak egy példa arra, hogy a Southeastern sikeresen csapott le az amerikai társaikhoz képest szenvedő európai cégekre. Még 2015 elején nagyobb pozíciót vettek föl az Adidasban, amely komoly kedvezménnyel forgott amerikai riválisa, a Nike árfolyamához képest. Mindössze két év alatt a német társaság részvényének értéke háromszorosára emelkedett.

Vonzalom és bizonytalanság

Mindazonáltal a befektetők nincsenek meggyőződve arról, hogy a Donald Trumptól várt infrastrukturális beruházások az európai cégekre is pozitív hatással lehetnek. Az építőanyagok gyártásában utazó CHR csakúgy, mint a HeidelbergCement lényegében stagnált a piacon az amerikai választások óta. A Londonban jegyzett, felszerelések bérlésével foglalkozó Ashtead ezzel szemben harmadával erősödött Trump megválasztását követően. Ez utóbbi cég azonban komoly üzleti tevékenységet végez az Egyesült Államokban.

Donald Trump egyre nagyobb kockázatot jelent az amerikai tőkének Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Bár elsősorban a részvénypiaci befektetők igyekeznek lecsapni az európai előnyökre,

az adósságspecialisták szintén próbálják megragadni a kínálkozó alkalmat.

Ők azok, akik abban a hitben vonnának be pénzt befektetőktől, hogy az európai adósságpiac kevésbé telített, mint az észak-amerikai, éppen ezért igencsak vonzó értékeket biztosít. A 10,6 milliárd dolláros New York-i Avenue Capital például most egy olyan alaphoz gyűjt tőkét, amely nyugat-európai, a nehéz időszakokban is pénzügyileg megbízhatónak tekintett vállalatok adósságait vásárolná föl.

Mindent összevetve tehát az látszik, hogy jóllehet még mindig nagy a bizonytalanság az európai környezettel kapcsolatban, egyre több amerikai befektető érzi úgy, hogy az USA fokozódó politikai kockázatai megnövelik az olcsó európai lehetőségek vonzerejét.