Harrach: Méltatlan az otthonok elárverezése

Harrach Péter interjú
Harrach Péter interjú
Vágólapra másolva!
Mintegy 145 ezren vannak azok az eladósodott jelzáloghitelesek, akik legalább három hónapja nem tudnak törleszteni, bár vannak köztük olyanok is, akik nem is akarnak - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.
Vágólapra másolva!

Harrach Péter elmondta, a KDNP a végrehajtási törvény módosításával azokon akar segíteni, akik nem tudják törleszteni tartozásukat. Ha valaki nem tud törleszteni, akkor most az egyetlen lakóingatlanját - amelyben él - elárverezik, általában a becsült értékének 70 százalékán. Ez méltatlan - mondta a kereszténydemokrata politikus, megjegyezve: valakinek még ez után is törlesztenie kell részleteit.

Harrach Péter Fotó: Mudra László - Origo

Ezért kezdeményezte pártja a végrehajtási törvény módosítását - tette hozzá. A csütörtöki sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a KDNP alelnöke javaslatukról elmondta: azt indítványozzák, hogy ha folyamatos árverésen, egy éven belül a lakást nem sikerül értékesíteni 100 százalékos értéken, akkor a becsült érték legfeljebb 80 százalékáig lehessen engedni az árból. A felek közös megállapodása esetén ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne alacsonyabb árban is egyezni. Megjegyezte: ha az ellenzéki pártok hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez, már hétfőn tárgyalhatják a javaslatot, és kedden el is fogadhatják.

Harrach Péter emlékeztetett, hogy a kilakoltatási moratórium március 1-jén véget ért, de ha még nem történt törvényes árverés, akkor közbe tudnának lépni a módosított jogszabály alapján.