Így néz ki a világ legdrágább ingatlanpiaca

Bud Spencer forgatási helyszínei
Hongkong éjszakai látképe
Vágólapra másolva!
Immáron az egymást követő hetedik évben lett Hongkong a világ legdrágább ingatlanpiaca. A háttérben elsősorban az áll, hogy az igen sűrűn lakott városban erősen szűkös a kínálat.
Vágólapra másolva!

A medián éves jövedelmek, illetve a medián lakásárak összevetésével készült kutatás szerint Hongkong a maga 18,1-es arányával abszolút világverőnek számít. Ez átlagosan azt jelenti, hogy ha valaki a városban 50 ezer dolláros éves jövedelemmel bírna, akkor az otthonának ára nagyjából 900 ezer dolláros lenne – írja a CNBC.

Ezzel pedig Hongkong gond nélkül maga mögé szorítja a második legkevésbé megfizethető piacnak számító Sydneyt, ahol ez a szorzó „csupán' 12,1-szeres. Összevetésképpen, még az olyan pénzügyi központoknak számító városok, mint London vagy New York is mindössze 8,5, valamint 5,9-es szorzókat produkáltak.

Szűkös kínálat

A nagy kérdés tehát az, hogy mitől ilyen elképesztően drága a hongkongi ingatlanpiac. A jelenség egyik oka szimplán egy keresleti és kínálati tényezőben érhető tetten.

Hongkong ugyanis a világ negyedik legsűrűbben lakott városának számít a világon

(a független területek között), mivel több mint 7 millió ember él 1106 négyzetkilométeren.

Világverő Hongkong ingatlanpiaca Forrás: AFP

Mindeközben viszont jelentős keresletet biztosítanak azok, akik a városban szeretnének élni, mivel amellett, hogy

a világ egyik legfontosabb pénzügyi központjáról van szó,

Hongkong egyfajta belépési pontként is funkcionál Kína irányába. Ebből pedig az következik, hogy mára erősen lecsökkent a fejleszthető földterületek száma a városban, jelentősen korlátozva a potenciális kínálatot.

Felnyomott árak

Ezzel párhuzamosan fontos tényező, hogy az ingatlanfejlesztésekre használható földterületek döntő részét a kormány kontrollálja, amely gyakran a háttérben ajánlja föl a területeket különböző tendereken. Különösen nagy szerepet kapnak ezen eljárásban a kínai ingatlanfejlesztők, amelyek

sokszor rekord árakon vásárolnak,

felnyomva ezzel az értékeket.

Legutóbb például két kínai ingatlanfejlesztő fizetett rekord mértékű, 12,7 milliárd dolláros árat egy területért, amely összeg majdnem 50 százalékkal volt magasabb a piaci árnál. Az sem elhanyagolható, hogy a kormányzati kontroll miatt a teljes hongkongi ingatlanpiacnak csupán nagyjából a fele számít magánpiacnak.

Adók és bevételek

Köztudott emellett, hogy Hongkong globálisan az egyik legkedvezőbb adózási környezettel rendelkező gazdaság. A kormány pedig igen jelentős részben a földek eladásaiból származó bevételekből tudja fönntartani ezt az állapotot. Amennyiben viszont az ingatlanok értékei csökkennének, a vezetés nem jutna elegendő bevételhez. Vagyis a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik,

nem várhatók olyan lépések, melyek az ingatlanpiac enyhülését szolgálnák.

Jelentős kereslet mellett csekély a kínálat Forrás: AFP/Philippe Lopez

Mi több, az ingatlanárak már így is oly mértékben gyengültek, hogy a kormánynak esetleg újra kell gondolnia az adórendszerét.

Az egész történet egyetlen pozitívuma a vásárlók számára, hogy bár nem valószínű az árak lényegi zsugorodása a közeljövőben, a jövedelmek és az ingatlanárak közti szorzó 2015 és 2016 között 19-ről 18,1-ig csökkent, vagyis némileg megfizethetőbbé vált a piac.