Bevándorlásellenes jelöltet választottak meg a Finnek párt elnökének

politics parties finns party party congress Horizontal
Finnish politician and Member of the European Parliament (MEP) Jussi Halla-aho smiles after he was elected to become the new chairman for the Finns Party at the party's congress in Jyvaeskylae, Finland on June 10, 2017. Jussi Halla-aho, 46, an eurosceptic convicted of hate speech, replaced foreign minister and the moderate Timo Soini, a long-time leader of the Finns party. / AFP PHOTO / Lehtikuva / Jussi Nukari / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Bevándorlásellenes jelöltet választottak meg elnöknek a Finnországban koalícióban kormányzó, euroszkeptikus Finnek párt élére. Várhatóan ez a párt nacionalista irányvonalának erősödését eredményezheti, a hárompárti kormány működésében pedig zavarokat okozhat.
Vágólapra másolva!

A Finnek – korábbi nevén Igazi Finnek – a Jyväskylä városban szombaton megkezdett kongresszusán a küldöttek 56 százaléka szavazott Jussi Halla-aho európai parlamenti képviselőre, 37 százalék pedig a mérsékelt Sampo Terhóra adta voksát. A pártot eddig a külügyminiszteri tisztséget betöltő, ugyancsak a mérsékeltebbek közé tartozó Timo Soini vezette.

Jussi Halla-aho kilépne az EU-ból Forrás: AFP/Lehtikuva/Jussi Nukari

A 2015-ös parlamenti választásokon még 17,7 százalékos támogatottsággal a második helyen befutó párt az áprilisi helyhatósági választásokon a szavazatok 8,8 százalékát szerezte meg.

A Finnek párt az utóbbi években enyhített nacionalizmusán és EU-ellenességén, ez tette lehetővé, hogy belépjen a kormánykoalícióba, viszont kiváltotta sok hűséges szavazójának dühét.

– mondta a 46 éves Jussi Halla-aho a kongresszuson tartott, a televíziók által közvetített beszédében.

A politikus, aki azt akarja, hogy Finnország lépjen ki az Európai Unióból, már hétfőn találkozik Juha Sipila miniszterelnökkel. Kijelentette, hogy a bevándorláspolitika szigorítására fogja ösztökélni a kormánykoalíció másik két pártját, a Nemzeti Koalíciós Pártot és a Centrumpártot.

Utóbbi két párt Európa-barát politikát folytat, támogatja az ország uniós tagságát, de a gazdasági, egészségügyi és önkormányzati reformok végrehajtásához szükség van a Finnek pártjára is. Jussi Halla-aho most jelezte, hogy nem ragaszkodik minden áron a koalíció fenntartásához.