Visszatér az elmúlt évtized legnagyobb sztorija

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piaci befektetők újra lecsapnak a BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) rejlő lehetőségekre. A két éve nem látott mértékű tőkebeáramlás arra utal, hogy újra életre kel az elmúlt évtized legforróbb befektetési sztorija.
Vágólapra másolva!

Ahogy a részvényárfolyamok mellett a havi tőkebeáramlás is közel kétéves csúcsra ért, úgy tűnik, a globális növekedés ismét feléleszti a BRIC csoport vonzerejét. A háttérben elsősorban a nyersanyagok iránti megnövekvő kereslet, illetve a középosztály fogyasztásának bővülése áll – írja a Bloomberg.

Miközben India egyre inkább igyekszik egyszerűsíteni a szabályozói környezetét, a brazil gazdaság fölpattanást mutat. Ezzel együtt az orosz olajexport árai stabilizálódnak, a kínai deviza pedig erősödik. Mindezek pedig arra ösztönzik a befektetőket, hogy lecsapjanak a BRIC országok kötvényeinek vonzó hozamaira, illetve a csoport részvényeire.

A nagy fordulat

A fentiek igen jelentős fordulatot jeleznek ahhoz képest, hogy

2012 és 2016 között a legnagyobb BRIC–hez kötődő tőzsdén kereskedett alap 40 százalékot zuhant.

A mélyrepülés oka az volt, hogy Brazília elveszítette a befektetésre ajánlott minősítését, a kínai növekedés jelentős lassulást mutatott, az orosz olajbevételek beszakadtak, az indiai folyó fizetési mérleg-hiány pedig megugrott.

Most azonban a javuló fundamentumok, a vonzó értékeltségek, valamint a magas hozamok újra vonzóvá tették a feltörekvő piacokat, köztük a BRIC országokat is – mondja Jens Nystedt, a Morgan Stanley Investment Management menedzsere.

Az iShares MSCI Emerging Markets (EEM) teljesítményének alakulása Forrás: Investing.com

Ennek tudható be, hogy

a BRIC országokba érkező portfólió tőkebeáramlások a múlt hónapban 166,5 milliárdra bővültek, szemben a megelőző 12 hónap 28,3 milliárdos kiáramlásával.

A kínai részvények ráadásul az elmúlt két év legjobb negyedéves tőkebeáramlását élvezhették, de a befektetők három éve nem látott mértékben zsákolták az indiai kötvényeket is.

Zuhanás a csúcsról

Noha a 2012 végéig tartó évtizedben a fejlődő gazdaságok részvényei 17 százalékos éves hozamot generáltak, amely kétszerese volt a fejlett piaci eredménynek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szigorítási ciklusának kezdetével a hangulat megváltozott. Amikor ugyanis a Fed elkezdte visszafogni a válság után megnyitott pénzcsapot,

elterjedt a félelem azzal kapcsolatban, hogy az olyan országok, mint Brazília vagy India, nehezebben tudnak majd külső forrásokhoz hozzájutni.

Reagálva a változó hangulatra, a Goldman Sachs 2015 októberében leállította a BRIC alapjának működését, miután az 88 százalékot veszített értékéből a 2010-es csúcshoz képest.

Felemelkedés

Napjainkban azonban a helyzet megváltozott. Az indiai gazdaságpolitika jelenlegi tendenciái szerint ugyanis az ország három éven belül lenyomhatja Kínát, és a világ leggyorsabban növekvő gazdasága lehet. Ezzel együtt Brazíliában a befektetők szeretik az ország által kínálat magas kamatszinteket, miközben az elemzői várakozások szerint a gazdaság talpra áll recesszióból.

Újra divatosak a BRIC országok Forrás: Imaginechina/Zhong yang - Imaginechina/Zhong Yang

Oroszországot mindeközben kiemelheti a kétéves zsugorodásból, hogy a gazdaság egyre távolodik a nyersanyagfüggőségtől. Kínában pedig a befektetők pesszimizmusa nem igazán indokolt, tekintve, hogy az előrejelzések szerint a növekedés a következő három évben meghaladja majd a 6 százalékot – mondta Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group legendás feltörekvő piaci befektetője. Hozzátette,

mivel a kormány ellenőrzés alatt tartja a legnagyobb bankokat és vállalatokat, a pénzügyi válság jelenleg nem tűnik reális forgatókönyvnek.

Jóllehet a fejlődő gazdaságok eszközei szépen raliztak az elmúlt évben – a részvények 25, míg a devizák nagyjából 7 százalékot izmosodtak –, a befektetők szerint van még tér a további emelkedés előtt. Ezt erősíti meg az AllianceBernstein portfólió menedzsere, Morgan Harting is, aki szerint bár ebben az évben igen erős volt eddig a tőkebeáramlás a térségbe, a piaci szereplők többsége még mindig alulsúlyozza a feltörekvőket. Harting egyébként elsősorban az ázsiai részvényekre, illetve a latin-amerikai kötvényekre szavaz.