Mindenkit lenyomott az Apple vezér csillagászati jövedelme

Tim Cook Apple vezérigazgató
SAN FRANCISCO, CA - JUNE 08: Apple CEO Tim Cook delivers the keynote address during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and a new iOS during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Messze a legtöbbet kereste tavaly az S&P 500 vállalatainak vezetői között Tim Cook, az Apple feje. Ráadásul az iPhone-t gyártó társaság első emberének jövedelmét főként a részvényopciók értéke adta.
Vágólapra másolva!

Noha elsőre nem tűnik túl soknak, és csupán az S&P 500 cégvezetőinek alsó harmadába tartozik Tim Cook hivatalos, 8,75 millió dolláros tavalyi fizetése (bónuszokkal együtt), ez a szám igencsak megtévesztő. A valóságban ugyanis Cook összesen 145 millió dollárt keresett, amivel messze maga mögött hagyott mindenkit a listán – írja a Bloomberg.

Mindazonáltal nem Cook volt az egyetlen, az amerikai tőzsdén kereskedett cégek vezérigazgatói közül, akinek a jövedelme átlépte a 100 millió dolláros határt. A második helyre Reed Hastings, a Netflix CEO-ja futott be 106 millió dollárral.

Az S&P 500 index top 25 vállalatának vezetői, akik a teljes tavalyi évben szolgáltak,

összesen nagyjából 1,65 milliárd dollárt kerestek.

Az élen a technológiai, az egészségügyi, valamint a médiaipari vállalatok vezérigazgatói foglalnak helyet.

A teljes jövedelem egyébként nem csupán a konkrét fizetést jelenti. Benne vannak a bónuszok, a részvényopciók, illetve más egyéb juttatások is. Noha a vezetők részvényekkel való ösztönzése teljesen bevett a vállalatok többségénél, ennek konkrét megjelenése az éves jövedelemben nem mindig egyértelmű. Éppen ezért sokkal célravezetőbb azt kiszámolni, hogy mennyit érnek azok a részvényopciók, melyeket az egyes cégvezetők egy adott időszakban kaptak. Ez az érték ugyanis igen jelentősen változhat a vállalat eredeti becsléséhez képest, ahogy a részvényárfolyam elmozdul.

Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

Itt válik világossá Tim Cook jövedelme is. Cook tavalyi keresetébe ugyanis beszámolhatóvá vált annak az 1,26 millió részvény – 136 millió dolláron –, melyet a 2011-es kinevezése után kapott meg. Ennek értékét jelentős részben az adta, hogy a szeptember 28-án véget ért fiskális évet megelőző 36 hónapban az Apple papírja 78 százalékot izmosodott. Ezzel együtt

Cook teljes, 145 milliós jövedelme magában foglalja többek között a 3 milliós alapfizetését, illetve 5,37 millió dollárnyi készpénzbónuszt is.

A második helyre a Netflix vezére, Reed Hastings futott be, akinél az összeget szinte teljes egészében a 2006-ban neki juttatott részvényopciók lehívott értéke jelenti – a konkrét fizetése mindössze 900 ezer dollár volt. A 100 millió fölötti összeghez tehát arra volt szükség, hogy a 2016 végéig tartó 10 év során a Netflix papírja több mint 3000 százalékot tudjon erősödni. A lista egészét tekintve egyébként több cégvezetőről is elmondható, hogy a jövedelmük több mint 90 százalékát a részvényopciók értéke adta.