70 éves a világ egyik legjobb gitárosa, aki egy magyartól tanult

Carlos Santana
50328008. México, D.F.- La leyenda del rock, Carlos Santana, conquistó el Palacio de los Deportes durante el concierto que ofreció como parte de su “Corazón tour”, en donde compartió escenario con la banda Journey, ante 15,127 fans, cifra de acuerdo con los organizadores. NOTIMEX/FOTO/NICOLAS TAVIRA/NTA/ACE/
Vágólapra másolva!
70 éves lett a mexikói származású gitárvirtuóz, Carlos Santana, akinek zenekarát a latin rock megteremtőjeként tartják számon. Carlos Santana és Santana nevű zenekara Woodstocknak köszönheti a hírnevét, és a hatvanas-hetvenes évek ellenkultúrája idején alapozta meg rocktörténeti helyét, de sokan vannak azok is, akik a '90-es évek végén készült slágerei, a Smooth és a Maria Maria miatt ismerik. Egy biztos: továbbra is számíthatunk tőle új zenékre, mert nem akar visszavonulni.
Vágólapra másolva!
Carlos Santana 1966 óta folyamatosan zenél a Santanával Forrás: NOTIMEX/Nicolás Tavira

Carlos Augusto Alves Santana a mexikói Autlán de Navarróban született. Apjának latin zenekara volt, és a kis Carlos tőle tanult meg hegedülni és gitározni. A család 1967-ben költözött az Egyesült Államokba, és itt, San Franciscóban alakult meg a Santana Blues Band, amelynek neve hamar Santanára rövidült. A zenekar a rock, a blues, a jazz, afrikai és latin zenével kevert elegyét játszotta, és Santana virtuóz gitárjátéka is meghatározó volt.

1969-ben meghívták őket Woodstockba, és ez a koncert hozta meg számukra az áttörést:

a kritikusok és a közönség körében is hatalmas sikert aratott, és nemzetközileg is ismertté tette a zenekart, viszont fel is erősítette a bandán belüli ellentéteket.

Míg Gregg Rolie énekes inkább a rock irányába vitte volna el a zenekart, Carlos Santanát egyre jobban foglalkoztatta a jazz és a spirituális dolgok.

David Brown basszusgitáros és Carlos Santana Woodstockban, 1969. augusztus 16-án Forrás: Getty Images//Tucker Ransom

Nemzetközi kapcsolatok

Egyik példaképe az '56 után Magyarországról elmenekült Szabó Gábor gitáros, aki a jazzt és a rockot magyar folkzenével ötvözte. Szabó Gypsy Queen-jét a Santana rögzítette is Peter Green Black Magic Woman című dalával egybekomponálva, amely a woodstocki sikert meglovagoló, 1970-es Abraxas albumon kapott helyett. (2012-es Shape Shifter című albumán a Santana egyébként egy külön dalt is szentelt az 1982-ben meghalt magyar gitárosnak, Mr. Szabo címen.)

Hiába adtak ki a hetvenes évek elején sikeres anyagokat, a bandában folyamatos volt a feszültség. Az 1972-es Caravanserai című, irányváltást jelentő, fúziós jazzes lemez már több tagcsere után készült el.

Annyira elmélyedt a meditációban és a hindu vallásban, hogy

Carlos Santanát a New Yorkban élő Srí Csinmoj guru tanítványává fogadta,

és vallási nevet is kapott: Devadip, azaz "A lámpás, a fény, Isten szeme".

Eric Clapton és Carlos Santana 1975-ben, mikor a Santana együtt turnézott Claptonnal Forrás: Getty Images/Matt Green

Tíz évig követte a gurut, és több albumot készített a hinduizmus jegyében, például a Swing Of Delight duplalemezt 1980-ból. Ez volt az első digitálisan készült rockalbum, és Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams is játszott rajta. Santana rocksztár mivolta és a Srí Csinmoj által megkívánt életvitel viszont nem volt teljesen szinkronban, és végül megszakította a kapcsolatot a guruval.

Nagy visszatérés az ezredfordulón

A nyolcvanas években a Santana (amelynek az egyetlen állandó tagja maga Carlos Santana volt a banda több mint 50 éves története során) igyekezett kereskedelmileg is sikeres albumokat produkálni, de a népszerűsége jelentősen csökkent, és egy-két felvillanást kivéve ez a folyamat a kilencvenes években is folytatódott. A névadó közben – Carlos Santanaként - szólólemezeket is kiadott és számos jazzes projektben működött közre.

Az évtized végén pedig újra berobbant a köztudatba: 1999-ben jelent meg a Supernatural, amelyen számos, különböző műfajokat képviselő vendégművésszel dolgozott a Santana. A lemezen olyan slágerek voltak, mint a Rob Thomasszal közös Smooth és a The Product G&B közreműködésével készült Maria Maria. Mindkét dal sokáig vezette a toplistákat, a Supernatural pedig 9 Grammy-díjat – köztük a legjobb albumért járót – kapott, ezzel Santana legsikeresebb lemezévé vált.

Egy évvel korábban pedig az a megtiszteltetés érte a gitárost, hogy a Santana klasszikus, az első két albumon közreműködő tagjaival együtt beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be.

2003-ban a Rolling Stone magazin

a világ 100 legjobb gitárosának listáján a 15. helyre sorolta Carlos Santanát.

A Santana azóta instrumentális albumot, és a Supernatural mintáját követő, vendégművészeket bevonó lemezeket is készített, és 2014-ben kiadta első spanyol nyelvű albumát, a Corazón-t is. Legutóbbi, Santana IV címre hallgató, 2016-os albumuk pedig újra összehozta a hetvenes évek eleji, klasszikus felállást: Gregg Rolie, Neal Schon, Mike Carabello és Michael Shrieve is zenél rajta, a jelenlegi Santana-tagokkal együtt.

Carlos Santanának nincs kedve visszavonulni Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Nem szeretne visszavonulni

Carlos Santana eddig tizenegyszer járt Magyarországon, először 1983 májusában. Az MTI felidézte, hogy

a Budapest Sportcsarnokban tartott koncertjének ráadásszünetében tudta meg, hogy fia született.

2004-ben már Salvador is apja zenekarának billentyűseként járt Budapesten. Carlos Santana második felesége, a dobos Cindy Blackman is játszott a zenekarban: a gitáros 2010-ben a színpadon, egy chicagói koncerten kérte meg a kezét.

Carlos Santana és zenekara 1983-ban, Budapesten Forrás: Getty Images/Benko

A magyarországi koncertek sorában fontos a 2008-as, az 56-osok terén rendezett Kapcsolat koncert is, ahol több mint 300 ezer ember előtt játszott, és már a kezdési időpont előtt tíz perccel színpadra lépett. 2011-ben a Budapest Arénában tartott koncertjén pedig azt javasolta a közönségnek, hogy a főváros állítson szobrot mesterének,

Szabó Gábornak, aki megtanította őt bluest játszani.

A 70 éves Santana koncertnaptára jelenleg is tele van, és nem úgy tűnik, mintha a közeljövőben vissza szeretne vonulni. A Rolling Sonte születésnapja alkalmából nemrég interjút készített vele, amelyben szembesítették azzal, hogy korábban arról beszélt, ebben a korban már nyugdíjba vonulna

– válaszolta a gitáros, majd rögtön következő albumáról kezdett beszélni. Amikor pedig arról kérdezték, hogy visszatérne-e 2019-ben Woodstockba, ha a fesztivál 50. évfordulóját megünnepelnék, arról beszélt, hogy akár több zenekarral is fellépne, mert most sokkal több energiája van, mint akkor.