Instagramos képek alapján detektálnák a depressziót

Woman suffering from stress or a headache grimacing in pain Women Sadness Depression - Sadness Violence Only Women Grief One Woman Only Mental Health Illness Pain Bed Tired Headache 2017 Emotional Stress One Person People Domestic Life Waking up Fear Shoc
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone in the living room with a serious expression, she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Vágólapra másolva!
A mentális állapot öntudatlanul is tükröződhet a szelfiken.
Vágólapra másolva!

A fiatalok mentális egészségére általában rossz hatással vannak a közösségi hálózatok, vagy legalábbis a brit Royal Society for Public Health még május közepén publikált felmérése alapján a legfontosabb öt közösségi portál közül kizárólag a Youtube nem vált ki belőlük negatív reakciót. A felmérés során közel 1500 főnyi 14-24 éves fiatalt kértek meg arra, hogy különböző faktorok alapján pontozzák a népszerű közösségi szolgáltatásokat; a részletekről korábbi hírünkből tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Getty Images/Ljubaphoto

A kutatás alapján messze az Instagram képmegosztó bizonyult a mentálisan legmérgezőbb helynek a fiatalok számára. Éppen ezért is érdekes, hogy az EPJ Data Science magazinban (via ÜberGizmo) most megjelent kutatásban a tudósok arra keresték a választ, hogy az instagramos képek gépi elemzésével alapján vajon megállapítható-e a felhasználók depressziója.

A kutatás során sajnos kifejezetten kicsinek mondható, csupán 166 fős mintával tudtak dolgozni. Ettől függetlenül még így is érdekes eredményekre jutottak, megállapításuk szerint a depresszióban szenvedők ugyanis a többségnél gyakrabban használnak kékesebb, szürkésebb és sötétebb színárnyalatokat. Ezen felül kevésbé jellemző rájuk a filterek használata, a legnépszerűbb szűrő pedig a fekete-fehér Inkwell a köreikben. A nem depressziósok körében a Valencia bizonyult a legnépszerűbb szűrőnek.

Részben a kisméretű minta miatt a mostani kutatásból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, azonban annyi kiderült belőle, hogy mindenképp érdemes a jövőben részletesen foglalkozni a depresszió fotóelemzéses detektálásával, a mentális állapot akár öntudatlanul is tükröződhet a felhasználók közösségi médiás fotóin.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!