Sokan nem is tudnak arról, hogy ebben a betegségben szenvednek

Dr. Life, Gyakran vérzik az orrod? Komoly bajt is jelezhet orrvérzés
Vágólapra másolva!
Előfordult már önnel, hogy elkezdett vérezni az orra, és nem akart abbamaradni? Esetleg gyakori fogínyvérzési problémákkal küzd, vagy nem tudja felidézni, honnan szerezte azt a sok kék-zöld foltot a lábán? Akkor meglehet, hogy úgynevezett Von Willebrand-betegsége van. Sokan azt hiszik, hogy a kizárólag fiúkat sújtó hemofília az egyetlen vérzékenység-típus, pedig ez egyáltalán nincs így, létezik egy jóval gyakoribb vérzési rendellenesség, amelynek vizsgálatában egy magyar kutatónő jelentős eredményeket ért el. Dr. Wohner Nikolett, a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa volt az idei „L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” elismerés egyik díjazottja, az általa tanulmányozott betegség hátteréről mesélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Sokan nem is tudnak arról, hogy betegek

„A Von Willebrand-betegség (a kórt az azt leíró finn orvosról, Erik Adolf von Willebrandról nevezték el – a szerk.) tulajdonképpen egy vérzékenységgel járó megbetegedés, aminek több fajtája létezik. Vannak egészen enyhe esetek, és egészen súlyosak is, a tünetek tehát nagyon változékonyak” – mondta dr. Wohner Nikolett.

A kutatónő szerint a kór enyhébb változata számít gyakoribbnak, nagyjából száz emberből egyet érint. Legjellemzőbb szimptómák közé tartozik például a sűrű orrvérzés és ínyvérzés.

Mivel ezek gyakran nem látványosak, ezért sokan nem tudják magukról, hogy érintettek, ebből kifolyólag nem is fordulnak orvoshoz.

Egyeseknél akkor derül fény a betegségre, amikor valamilyen beavatkozás közben csillapíthatatlan vérzés alakul ki. Alapvetően genetikai eredetű rendellenességről beszélhetünk (nagyon ritkán előfordul szerzett forma is), amely a hemofíliától eltérően egyaránt érintheti a férfiakat és a nőket.

Forrás: 123RF

A tünetek súlyossága a kór fajtájától függ, aminek három csoportját különböztetjük meg.

A probléma forrása a betegséggel azonos nevű Von Willebrand véralvadási faktor hiánya vagy hibás működése.

Ez az óriásfehérje azért létezik, hogy ha bármilyen belső vagy külső sérülés bekövetkezik, megtörténjen a szervezet legelső válaszlépése a vérzés megszüntetése felé.

De hogyan is történik mindez?

A sérülés helyén különböző rostok válnak szabaddá. A vérzés elállításához elengedhetetlen vérrög (trombus) kialakulásáért a vérlemezkék (trombociták) felelősek az által, hogy kikötődnek a sérült érfalhoz.

Ennek a „műveletnek” a végrehajtásához viszont mindenképpen szükség van a már említett faktorra, amely egyfajta „hidat” képez a trombociták és a szabaddá vált rostok között.

Ha ez a híd nem jön létre, a vérlemezkék nem képesek a sérülés helyére rögzülni, így a trombus kialakulása meg sem tud indulni, azaz nem képződik semmi, ami elállítaná a vérzést.

Forrás: 123RF

Előfordulhat, hogy a faktor egyáltalán nincs jelen a betegben, ez esetben a sokak által ismert hemofíliára jellemző szimptómák alakulnak ki, az érintettek súlyosan vérzékenyek lesznek. Némileg szerencsésebbek azok a páciensek, akiknél jelen van ugyan az óriásfehérje, csak a normális mennyiséghez képest alacsonyabb számban. Ezt az eltérést általában a faktort érintő különféle mutációk okozzák.

– magyarázta a kutatónő.

Magyar kutató bukkant rá a rejtőző receptorra

„Amit mi leírtunk, az egy receptor, ami a Von Willebrand eltávolításáért felel, azzal, hogy a fehérjét kivonja a vérkeringésből” – ismerteti kutatásának eredményét dr. Wohner Nikolett. Ez egy normális dolog, idővel minden protein elöregszik, nem tudja már feladatát ellátni, tehát pusztulnia kell. Ebbe a természetes működésbe rondítanak bele alaposan az előbb vázolt mutációk.

A hibás szerkezetű, rendellenesen viselkedő faktorok ugyanis jobban kötődnek az őket elpusztítani hivatott receptorokhoz, így a kelleténél hamarabb eltávolítódnak a szervezetből.

– mondta a kutatónő.

Forrás: 123RF

Dr. Wohner Nikolett felhívta a figyelmet arra, hogy e betegségnek számtalan arca van, az általa vizsgált mutációk csak az egyik típusban játszanak fő szerepet. A legsúlyosabb forma esetében például a létfontosságú faktorok egyáltalán nem vagy csak elhanyagolható mennyiségben termelődnek, esetleg jelen vannak ugyan a vérben, de feladatukat – különböző strukturális hibákból kifolyólag – nem képesek rendesen ellátni.

„Még csak az út elején tartunk”

Dr. Wohner Nikolett alapkutatást végzett, vagyis a kóros állapothoz vezető alapvető molekuláris útvonalakat térképezte fel. Kizárólag ennek ismeretében lehet kifejleszteni hatékony terápiás módszereket. Ilyen lehet például a mutáns faktorokat eltávolító receptorok gyógyszeres befolyásolása, hogy azok ne semlegesítsék idő előtt a fehérjéket. A kutatónő kiemelte, hogy egyelőre csak az út elején járnak, tehát rengeteg mutációfajtát lehet még felfedezni.

Dr. Wohner Nikolett nemcsak a véralvadás vizsgálatával foglalkozik, hanem a vérrögök összetételének, szerkezetének kutatásával is. A szakértő elmondta, hogy a legújabb megfigyelések alapján a trombusok jóval bonyolultabbak, mint azt a korábban feltételezték, és ez azért lényeges,

mert a bennük lévő anyagok, sejtek aránya nagymértékben befolyásolja e képződmények feloldhatóságát.

Az új ismeretek a nem kívánt vérrögök hatékonyabb eltávolítását tennék lehetővé.

Egy vérrög illusztrációja Forrás: Origo

A fiatal kutatónő a tudományos munka mellett jelenleg az orvoslásra is fókuszál, a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikáján végez gyógyító tevékenységet. Elmondása szerint ezzel amellett, hogy testközelből tudja tanulmányozni a betegséget, egyfajta érzelmi töltetet is kap, ami eredményesen segíti munkája végzésében.

A L'Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíjról

Az elmúlt 15 évben 43 magyar kutatónő részesült az elismerésben, a vállalat eddig 52,6 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék - támogatva ezzel karrierjüket. A díjjal járó pénzösszeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni. A külföldön már csaknem húszéves hagyománnyal rendelkező program magyarországi változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.