Veszélyes szinteken áll a német tőzsde

tőzsdék
Traders work in front of a board displaying the chart of Germany's share index DAX at the stock exchange in Frankfurt am Main, western Germany, on January 7, 2016. German stocks tumbled more than 3 per cent in early trade. / AFP / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Veszélyes technikai jelzést adott a német DAX részvényindex, ahogy az elmúlt időszakban rekorddöntögető felfutást hajtott végre. Lehet, hogy ezzel a mutató hamarosan eléri a csúcsát.
Vágólapra másolva!

A német DAX index olyan technikai jelzést adott az elmúlt időszakban, amely arra utalhat, a mutató elérte a csúcsát, és talán elkezdhet lefelé indulni. A benchmark részvényindex ugyanis negatív eltérést mutat a relatív erejét jelző RSI (Relative Strength Index) indikátortól, ami általában az árfolyam esését jelzi előre a technikai elemzők számára – írja a Bloomberg.

Egyszerűbben fogalmazva, arról van szó, hogy amennyiben az RSI csökken, a részvényárfolyamok pedig nőnek, akkor arra számíthatunk, hogy

az árfolyamok emelkedése nem fenntartható, és az árak idővel követni fogják a relatív erőt mérő RSI-t.

Ezt hívják negatív divergenciának, míg a pozitív divergencia ennek a fordítottja, vagyis ha a relatív erő emelkedik, az árfolyam pedig csökken, akkor arra lehet számítani, hogy az árfolyam fel fog kapaszkodni az RSI-hez.

A DAX esetében a probléma ebben a hónapban következett be, miután a mutató szeptemberben igen szép ralit mutatott be.

Októberre viszont megmaradtak a csúcsra törő árfolyamok, de elveszett a lendület,

vagyis az alacsonyabb kereskedési volumen mellett az RSI zsugorodásnak indult.

A DAX index teljesítménye Forrás: Investing.com

Nem véletlen, hogy egyes elemzők szerint a befektetőknek érdemes óvatosnak lenniük, ha most akarnak vásárolni. Az index lendülete ugyanis most már nem támogatja a vásárlást – mondja Valerie Gastaldy, a Day by Day technikai stratégája. Noha az árak még nem indultak esésnek, de a zsuorodások előtt mindig érezhető a sebesség csökkenése.

Bár a DAX emelkedő trendje ma még ép és kitartó, ez megtörhet,

amennyiben az index lemegy a 12 930 pontos szint alá, amely kulcsfontosságú támaszt jelent

– figyelmeztetett Gastaldy. A DAX szerda reggel enyhe pluszban nyitott, és közép-európai idő szerint délelőtt kicsivel a 13 000 pontos szint fölött állt.

Mindazonáltal nem elhanyagolható, hogy a DAX esetleges csökkenése korlátozott lehet, tekintve a német piac igen erős fundamentumait. A német gazdaság ugyanis jó úton van az erős második féléves növekedés felé, az exportőröket aggasztó euró pedig szeptemberben lejött a csúcsáról. Ráadásul a német részvények igen nagy vonzerővel bírnak, ahogy a DAX hétfőn először zárt 13 000 pont fölött, miközben a becsült profitok alapján még mindig hatalmas kedvezményekkel forog az amerikai S&P 500 indexhez képest.