Melyik a világ első számú gazdasága? Nem az, amelyikre gondol!

kínai és amerikai zászló
A Chinese national flag gets stuck on a flagpole flying an American flag in Beijing 04 July 2000. Proud of its famous Stars and Stripes, the United States spent some 1.1 million USD last year to import American flags from abroad, and nearly half of those were made in China. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/GOH Chai Hin / AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Nemcsak hogy Kína már a világ legnagyobb gazdasága, hanem közte és a második helyezett Egyesült Államok között a távolság várhatóan nőni fog  – legalábbis ezt támasztják alá a növekedési statisztikát. Bár Kína fejlődése az utóbbi években lassult, ám még így is évi 6 százalékos növekedést produkál, míg az Egyesült Államok csupán 2 százalékot. Ha ez a különbség továbbra is megmarad, Kína gazdasága két évtized alatt duplája lesz az USA-énak.
Vágólapra másolva!

A bruttó hazai terméknek meg kell mutatnia az országban termelt valódi dolgok értékét - autókat, telefonokat, pénzügyi szolgáltatásokat –

ha ugyanaz a telefon 400 dollárba kerül az Egyesült Államokban, de csak 200 dollár értékű Kínában, akkor Kína piaci árfolyama 50 százalékkal alacsonyabb.

Általánosságban elmondható, hogy a kevésbé fejlett országokra az alacsonyabb árak a jellemzőek, ami azt jelenti, hogy GDP-jük is alacsonyabb.

Illusztráció Forrás: AFP/GOH Chai Hin
Bruttó hazai termék piaci árfolyamon, Világbank, 2016
Amerikai Egyesült Államok18.569 miiliárd dollár
Kína11.199 milliárd dollár
Japán4.939 milliárd dollár
Németország3.466 milliárd dollár
Nagy-Britannia2.618 milliárd dollár

A közgazdászok megpróbálják korrigálni ezt a vásárlóerő-paritást (PPP), ami a relatív árakat ellenőrzi. Ugyan nem tökéletes, mivel számolni kell olyan dolgokkal, mint a termékminőség, de még így is pontosabb képet ad arról, hogy mennyit termel egy-egy ország.

Bruttó hazai termék vásárlóerő-paritással korrigálva, Világbank 2016
Kína21.417 milliárd dollár
Amerikai Egyesült Államok18.569 milliárd dollár
India8.702 milliárd dollár
Japán5.266 milliárd dollár
Németország4.028 milliárd dollár

Némely készárú előállításában Kína csaknem egy évtizede meghaladja az Egyesült Államokat, ráadásul az exportja harmadával nagyobb.

Ez nem jelenti azt, hogy Kína lakossága lenne a leggazdagabb a világon – közel sem. A legmagasabb jövedelemmel rendelkező országok: Katar, Luxemburg, Szingapúr, Brunei és az Egyesült Arab Emírségek. Ugyanakkor sem Katar, sem Luxemburg nem tartozik a világ vezető gazdaságai közé.

Kínában az egy főre eső GDP ugyan alacsonyabb, mint sok más államban, tehát ezen a téren van még helye a növekedésnek. Míg a fejlett országok csak kutatás-fejlesztés révén, új technológiák alkalmazásával, felfedezésével tudják gazdaságukat hatékonyabbá tenni, addig a szegény országoknak marad a külföldi technológiák olcsó másolata, alkalmazása.