Elárverezték az évszázad politikai botrányát okozó ajtózárat

Nixon
Nixon egyre kínosabb magyarázkodásokra kényszerült
Vágólapra másolva!
Egy árverésen 62 ezer 500 dollárért (16,6 millió forintért) talált gazdára az az ajtózár, amelynek felfeszítésével 1972-ben kezdetét vette az Egyesült Államok történetének legnagyobb, Nixon elnök lemondásához vezető politikai botránya.
Vágólapra másolva!

Történelmi ajtókilincs

A kétkilós sárgaréz zárszerkezetet a benne lévő kulccsal együtt, egy vastag falemezbe applikálva, fa talapzaton kínálták megvételre két közjegyző által hitelesített, az eredetiséget igazoló levéllel együtt.

A Watergate-ház Washingtonban Forrás: Wikimedia Commons

Az iratokban James Rednowers lakatos és James Herrald gondnok tanúsítja,

hogy ezt a zárat feszítették fel a Nixon emberei által felbérelt betörők,

hogy bejussanak a Demokrata Pártnak a Watergate-épületkomplexumban, a Virginia sugárút 2600. szám alatt lévő irodájába.

Rendőrségi nyomozás indult a furcsa betörés nyomán

Az öt behatoló a 2-es lépcsőházból a 600-as lakosztályba vezető ajtón át jutott be 1972. június 17-re virradó éjszaka az ellenzéki pártirodába, hogy ott lehallgató berendezéseket helyezzen el. Hajnalban egy biztonsági őr vette észre, hogy valaki szigetelőszalaggal leragasztotta a zárat.

Richard Nixon amerikai elnök csak később keveredett gyanúba a Watergate-botrány kapcsán Forrás: Wikimedia Commons

A szerkezetet még aznap kicseréltették, a rendőrség pedig nyomozást indított betörés gyanújával.

Bár akkor még nem lehetett tudni, milyen történelmi jelentőségű végkifejlete lesz a rejtélyes ajtófeltörésnek, a régi zárat a kihívott lakatos, James Rednowes megőrizte, és tőle kérte vissza évekkel később a Watergate-komplexum gondnoka, James Herrald.

Béna kacsa lesz Nixon elnökből

"Az amerikaiak képzeletét öt évtizede ragadja meg a Watergate-ügy. A Nixon-kormányzat bukását szimbolizáló zár egyaránt számot tarthat történészek és gyűjtők érdeklődésére" - írta ajánlásában az árverést lebonyolító aukciósház tulajdonosa, Nate D. Sanders. Mindmáig Richard Nixon az egyetlen amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt 1974-ben lemondásra kényszerült.

Nixon egyre kínosabb magyarázkodásokra kényszerült Forrás: ASSOCIATED PRESS/AP1973/Anonymous

A botrány kirobbanás után eleinte még csak azzal vádolták az elnököt, hogy fedezni kívánta a betörés végrehajtásával meggyanúsított embereit. Három évtizeddel a botrány, illetve Nixon lemondása után azonban bebizonyosodott, hogy az elnök személyesen adott utasítást arra, hogy a Demokrata Párt elnöke, politikai riválisa Larry O'Brian főhadiszállására – amely a Watergate-házban volt – titokban szereljenek fel lehallgató készülékeket.

Tüntetők Nixon elnök lemondását követelik a Watergate-botrány kirobbanása után Forrás: Wikimedia Commons

A 20. század legnagyobb amerikai politikai botrányában az elnök – megelőzendő a bűnvádi eljárást - 1974. augusztus 9-én kénytelen volt bejelenteni lemondását.